SPLIT TUGUJE ZA BRAĆOM S MOSORA Vidjevši mrtvog brata Bugi je samo kazao: "Brajo, ja više ne mogu"

Foto: Martin Vnučec/Dalmacija danas, Facebook

PLANINARSKA zajednica Splita u šoku je zbog tragičnog odlaska Milana i Aleksandra Stamenova. Miki i Bugi umrli su na Mosoru u razmaku od nepunih pet minuta u subotu navečer. Najprije se mlađi brat Milan okliznuo kraj izvora nedaleko od planinarskog doma, pao i ostao ležati, a potom se i njegovom tri godine starijem bratu Aleksandru slomilo srce od tuge. Pao je i on i nije mu bilo spasa.

Špiro Gruica, domar planinarskog doma, pokušao je obojici pomoći. Te večeri ništa nije slutilo na tragediju, trebala je to biti još jedna lijepa noć na Mosoru. 

"Sjedili smo u domu, braća Stamenov, njihov prijatelj koji je donio lignje, supruga i ja. Pekli smo lignje, družili se, pričali, svi smo bili odlično raspoloženi. Bio je predivan ugođaj. Miki se u jednom trenutku ustao, ponio je bocu Jamnice kako bi je napunio. Voda nije funkcionirala u domu, ali imali smo je dovoljno. Vjerojatno je u jednom trenutku izašao prošetati, napraviti đir. Nije ga bilo par minuta pa smo ga krenuli tražiti", priča Gruica. 

"Brajo, ja više ne mogu"

Potraga za Mikijem ubrzo je završila.

"Našli smo ga kraj izvora. Bocu je napunio, vjerojatno se prilikom okretaja sapleo o jednu klisku stijenu. Tu je pao, udario je glavom. Našli smo ga u jednoj lokvici, ležao je na prsima. Podigao sam ga, zvao sam suprugu i njegovog brata da ga pokušamo prenijeti na nekakvo prikladnije mjesto i pokušamo reanimaciju. Bio sam u nadi da ga još možemo spasiti. Njegov brat dotrčao je da ga prenesemo, no shrvan prizorom nakon pet koraka samo je kazao: "Brajo, ja više ne mogu." I on je pao. Pao sam i ja u vodu, digao sam se, stavio sam Mikija na jednu kosinu, a onda sam uhvatio njegovog brata. Pokušao sam reanimaciju, okrenuo sam ga na bok. Vjerojatno je došlo do srčanog zastoja zbog šoka i velikog gubitka voljenog brata", kaže Gruica.

I dalje je u šoku, teško je povjerovati što se dogodilo i da braće Stamenov više nema.

"Izgubili smo dva velika planinara, prijatelja, velika čovjeka. Miki je radio na patologiji, dolazio je na Mosor da se odmori. Bio je dobri duh, moj prijatelj, brat. Od 52 vikenda godišnje, tu je bio 45. Bio je sudionik Domovinskog rata, fizioterapeut ragbijašicama. Bilo što da se nekome desilo, bespogovorno bi pomagao. U ovih 20 godina imao je na stotine intervencija. Masirati, previti, reanimirati. Veliki je to gubitak, nemam riječi. Njegov brat je bio pridruženi član Gorske službe spašavanja, uvijek je svima želio pomoći. Obojica su bili veliki humanisti. Predivni, plemeniti ljudi", kazao je Gruica. 

Sprovod braće Stamenov bit će sutra u Splitu, a komemoraciju će održati i HPD Mosor.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.