Video: Sudar japanskog satelita sa Mjesecom

JAPANSKA zračno-svemirska agencija (JAXA) objavila je spektakularnu snimku "sudara" satelita "Selene", poznatijeg pod nazivom "Kaguya", sa Mjesecom. Do svog zadnjeg trenutka taj je satelit slao fotografije našeg prirodnog satelita Mjeseca.

Pad na Mjesec se dogodio 11. lipnja do kada je "Kaguya" slao fotografije u fantastičnoj HDTV tehnologiji. Filmić je napravljen kada je sonda putovala prema mjesečevom krateru Gill i to otprilike 12 minuta prije konačnog pada.

Prvi azijski satelit u Mjesečevoj orbiti

Taj je satelit bio prvi azijski koji je ušao u Mjesečevu orbitu. Povijesni trenutak za Aziju dogodio se u listopadu 2007. godine. Iz Japana je bio lansiran 14. rujna iste godine, a na početku se planiralo da godinu dana kruži oko Mjeseca.

Satelit je poslao neke sjajne fotografije površine Mjeseca, a pripomogao je i japanskim znanstvenicima u rasvjetljavanju nastanka i povijesti "prirodnog satelita". Kakav je bio njegov život popraćen fantastičnim fotografijama, tako je i njegova "smrt" dobila svoj slavan kraj u ovom objavljenom filmiću. 

I.Kri.
Foto i video: JAXA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.