ŠTRAJK U ŠKOLAMA

VIDEO Sindikati odbili ponudu vlade: "Štrajk ide dalje"

Foto: PIXSELL/Marko Lukunić, Josip Regović

SINDIKATI su nešto nakon 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ponuda vlade o povećanju plaća, kako je rečeno na konferenciji, glatko je odbijena. Ponuda vlade odbijena je velikom većinom i u osnovnim i u srednjim školama, a štrajk ide dalje.

"Početkom rujna sindikati su pokrenuli štrajk nakon mirenja sa ciljem podizanja koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja", rekao je Mihalinec.

"Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi vlade, rezultat je sljedeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude vlade, to je 88,93 posto", rekao je Mihalinec.

"Odazvat ćemo se na svaki sastanak, ako ga bude", rekao je Mihalinec.

"Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organiziramo, mi nismo administratori", rekao je Mihalinec i pozvao medije da ne objavljuju takve stvari.

Šprem: Štrajk ide dalje

Riječ je uzela Sanja Šprem.

"Cijela Hrvatska je ovo čekala, da vidi kakvi su rezultati izjašnjavanja. Rezultati nas ne iznenađuju. U osnovnim školama o ponudi vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika, to je izlaznost od 68 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja", rekla je Sanja Šprem.

"Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti", rekla je Sanja Šprem. Dodala je da je to cijeli niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja.

"Vlada u ovom momentu, s ovakvim odgovorom, mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva", rekla je Šprem.

"Na našem prosvjedu najvažnija je riječ bila dostojanstvo", dodala je.

"'Štrajk ide dalje na valu nezadovoljstva, problemi se moraju početi rješavati", dodala je na kraju.

Odgovarali na novinarska pitanja

Predstavnici sindikata odgovarali su i na novinarska pitanja,

"Ako nas premijer pozove, pristojno ćemo se odazvati", rekao je Mihalinec. Štrajk se, kako je kazao, nastavlja frontalno i punom snagom.

"Nisu bitne brojke, bitni su koeficijenti. To određuje status i poziciju. Ne mogu vjerovati da vlada, ako je spremna izdvojiti sredstva kroz dodatke, to ne može napraviti kroz koeficijente", rekao je Mihalinec.

Riječ je opet uzela Sanja Šprem.

"Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova", rekla je Sanja Šprem.

"Ja smatram da postoji ogromna odgovornost vlade prema sustavu obrazovanja. Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlenike u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je pozvati sindikate ponovo za stol. Ja ne inzistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost", rekla je Šprem.

"Pritisak rade svi, sve je žešći. Pritisak rade općine, ima niz pritisaka. Svakim momentom dolazi sve više informacija. Od prvog dana njegujemo korektnost, bilo koji oblik pritiska, bilo kojeg načelnika ili općina, to nije ono što treba činiti. Na pritisak se javlja bunt, više nema poslušnosti. 95 posto stanovnika je reklo ne, komunikacija je put rješavanju problema", rekla je Šprem.

"Ne mogu prihvatiti da učitelji ne rade dobro. Čujem da mi živimo na jaslama privatnika, da ništa ne proizvodimo. Mi smo najveći proizvođači, ono što smo investirali na putu je u Irsku i Njemačku", rekla je Šprem.

Šprem komentirala anonimne prijave

Osvrnula se i na anonimne prijave koje sindikati žele ukinuti.

"Učitelji su dali svoj sud. Na nama je da pravno oblikujemo rješenja. Tvrdim da prijedlog rješavanja anonimnih prijava treba ići na korist zaposlenika, učenika i roditelja. Svi moraju imati benefit", pomalo neodređeno je rekla Sanja Šprem.

"Ako će odluka biti da dani u štrajku neće biti plaćeni, to neće biti dobra odluka. Mi očekujemo da će ti dani biti plaćeni, ali o tome će odlučiti vlada", rekla je Šprem.

Mihalinec je rekao da je jedan štrajk već bio sudski zabranjen.

"Zahtjev za izmjenom i korekcijom nije linearna izmjena koeficijenata. Postoji naše zaostajanje unutar javnih službi, tako postoji zaostajanje unutar našeg sustava", rekao je Mihalinec.

Dodao je i da će vlada morati platiti više jer će morati platiti nadoknadu ako ne želi platiti dane u štrajku.

Sanja Šprem je kazala kako je ovo borba za bolju domovinu.

"Naša je funkcija prihvatiti svačije razmišljanje. Pozivam sve da na tom valu zajedništva zajedno jašemo dalje. To je naš smjer dalje, zajedništvo", rekla je Šprem.

Preporod jutros objavio rezultate

Jedan od sindikata, Sindikat Preporod, jutros je objavio kako su glasali njihovi članovi. Izjašnjavanje je provedeno u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, a 88,03% onih koji su mu pristupili odbilo je ponudu vlade Republike Hrvatske.

"U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbili su ponudu vlade.

Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati", stoji u priopćenju Preporoda.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.