VIDEO Požar u Londonu spalio kuće na najtopliji dan u Engleskoj ikad

Screenshot: Twitter

U LONDONU je proglašeno alarmantno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i u niskom raslinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji.

Gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da je Londonska vatrogasna brigada (LFB) pod golemim pritiskom te je pozvao građane da pripaze na svoju sigurnost, dodajući da je situacija "kritična". 

Deseci vatrogasnih vozila i stotine vatrogasaca sudjelovali su danas u gašenju najmanje 10 požara.

Vatrogasna i spasilačka služba Leicestershirea, županije u Engleskoj, također je proglasila alarmantno stanje zbog velikog broja poziva.

"Nećemo reagirati na automatske protupožarne alarme. Molimo da nas nazovite samo ako je hitno", priopćila je vatrogasna služba.

100 vatrogasaca se bori se požarom u Wenningtonu

Londonska vatrogasna brigada se bori s požarima u selu Wennington, u londonskom okrugu. U mjestu koje ima oko 300 stanovnika, požar je zahvatio kuće.

"Imamo 15 vatrogasnih vozila i oko 100 vatrogasaca koji se bore s požarom u Wenningtonu", objavio je LFB na Twitteru.

Pierre L'Aimable, koji je bio na mjestu događaja, rekao je za Sky News da je vatra bila ogromna i da je bilo puno crnog dima u zraku. 

"U blizini su staje za konje i vidjeli smo kako ih evakuiraju. Evakuirali su i ljude. Pokušavaju spasiti gomilu životinja. Mnogi ljudi koji su evakuirani stajali su uz cestu. Mogli ste vidjeti da su bili u blizini vatre jer im je odjeća bila uprljana. Mnogi od njih su bili uznemireni", rekao je L'Aimable.

BBC piše da više od 250 vatrogasaca Londonske vatrogasne brigade gasi požare koji su izbili na travnjacima i u niskom raslinju na istoku i jugu grada. Vatrogasci su pozvali građane da u ovoj situaciji na rade roštilje. Dodaje da je oko 100 vatrogasaca na lokaciji požara koji se približava stambenoj četvrti u Wenningtonu.

Izdano crveno upozorenje za većinu Engleske

Podsjetimo, danas je u Velikoj Britaniji prvi put u povijesti izmjereno 40 Celzijevih stupnjeva, točnije 40.2 °C. Ta je temperatura izmjerena na londonskom aerodromu Heathrow u 12:50.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera. Zbog rekordnih temperatura su u Britaniji stali vlakovi, neke škole su zatvorene, a zoološki vrtovi svojim stanovnicima nude goleme ledene lizalice.

Britanija, koja inače muku muči s održavanjem prijevozničkih usluga u uvjetima ekstremne vrućine te velike hladnoće i snijega, proglasila je nacionalnu uzbunu nakon što je živa u termometrima premašila prijašnji rekord od 38.7 stupnjeva iz 2019. godine.

Otkazane su brojne vožnje i letovi

Veći dio Europe se već tjedan dana doslovce prži, a šumski požari haraju Portugalom, Španjolskom i Francuskom. Toplinski val je u Britaniji poremetio promet željeznicom, ali i zračni promet. Londonska zračna luka Luton odgodila je velik broj letova zbog problema s užarenom pistom. Neke željezničke linije, poput one ključne na relaciji sjeveroistočna Engleska - London, otkazane su.

Javnost je također upozorena da se suzdrži od hlađenja u jezerima i rijekama, u kojima se utopilo dvoje tinejdžera. Zoološki vrt u Chesteru se zatvara, a zoološki vrt u Bristolu je priopćio da će majmunima, papigama i crvenim pandama ponuditi kugle leda napunjene povrćem i lišćem ili crvima. Turisti u Londonu spas od vrućina potražili su u gradskim fontanama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.