VIDEO Pogledajte obrazloženje suca koji je oslobodio Bandića

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac nepravomoćno su oslobođeni krivnje u slučaju Štandovi, u kojem ih je Uskok teretio za pogodovanje udruzi "U ime obitelji" na štetu grada.

>> Bandić oslobođen u aferi Štandovi

Presudu je objavio sudac Zdravko Majerović. On je kazao kako gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je neka manifestacija važna za Zagreb. To pokroviteljstvo, što je dodatno naznačio Majerović, može biti i financijsko.

"Bilo je važno utvrditi koje su ovlasti gradonačelnika u prihvaćanju pokroviteljstva. Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge", rekao je sudac Majerović obrazlažući presudu.

Zaključak je, smatra sud, da je Bandić postupao u skladu s ovlastima.

"Prvookrivljeni Milan Bandić, postupajući kao gradonačelnik, postupao je u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu s internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i brojnim slučajevima prije ovoga. Logično je da prvookrivljeni Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtjevu i logično je da uz prihvaćanje pokroviteljstva nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstva pričuve nego tek kada mu budu dostavljeni računi", rekao je sudac Majerović.

"Pokroviteljstvo može imati i financijsku i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja Državnog odvjetništva da na to nije imao pravo. Logično je i legitimno, normalno, da je tražio da se na letcima, plakatima i spotovima vidi da je prihvatio pokroviteljstvo", rekao je sudac.

Zagrebački gradonačelnik, Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje i Zdenka Palac, nekadašnja šefica Tržnica Zagreb, bili su optuženi su da su besplatnim ustupanjem štandova udruzi U ime obitelji oštetili Zagreba za 308 tisuća kuna. Obiteljaši su 2014. godine prikupljali potpise za referendum pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, a Bandić je prihvatio pokroviteljstvo nad njihovom akcijom.

Bandić je iz sudnice otišao bez izjave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.