VIDEO Nikaragva se bliži nacionalnoj katastrofi

Foto: EPA

NIKARAGVA prelazi iz stanja krize u stanje nacionalne katastrofe nakon šest tjedana krvavih prosvjeda protiv vlade, piše Washington Post.

Prosvjedi protiv vlade i predsjednika u Nikaragvi započeli su prije šest tjedana u glavnom gradu Managui i proširili se cijelom državom. Stanovnici zahtijevaju svrgavanje predsjednika Daniela Ortege, koji državom vlada već 11 godina, te pravdu za sve žrtve krvavih prosvjeda.

>>VIDEO Deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv vlade u Nikaragvi: "Ubojice!"

Ortegina policija i paravojne skupine optužene su da namjerno ubijaju prosvjednike koji ne odustaju od svoje borbe. Stanovnici su prošlog tjedna organizirali novi masovni marš u kojem je ubijeno još 16 ljudi, objavio je Nikaragvanski centar za ljudska prava, koji je naveo da je od 18. travnja ubijeno najmanje 100 ljudi.

>>VIDEO Krvavi neredi u Nikaragvi: "Vlada namjerno ubija prosvjednike"

>>UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U prosvjedima u Nikaragvi poginulo 15 ljudi

"Zadržao vlast uz pomoć katoličke crkve i privatnog sektora"

Ortega odbija odstupiti s vlasti koju je zadržao nizom korumpiranih dogovora s Katoličkom crkvom i vođama nikaragvanskog privatnog sektora, koji su zažmirili na njegov sistematski utjecaj na sudstvo, vojsku, policiju i zakonodavstvo u zamjenu za obećanja o stabilnosti i ekonomskom rastu. Ta situacija dovela je do zloupotrebe vlasti i političke nestabilnosti, piše Washington Post.

"Ortega, baš kao njegovi pokrovitelji i saveznici u Kubi i Venezueli, odbija odstupiti s vlasti, što trenutno zahtijevaju sudionici onoga što se jedino može nazvati narodnim demokratskim pokretom", piše Post.

"Ortega je spremniji prolijevati krv nego popustiti"

Saveznici režima iz privatnog sektora, u strahu od izbijanja građanskog rata, pozvali su Ortegu i njegovu suprugu te potpredsjednicu Rosario Murillo na kompromis, odnosno sazivanje prijevremenih izbora. Izbore bi, za razliku od Orteginih pristaša, ovog puta nadzirali nezavisni stručnjaci.

Nažalost, oni su odbili i ovaj prijedlog i time pokazali da bi, slično primjerima u Kubi i Venezueli, na vlasti mogli ostati dovoljno dugo da lažiraju izbore u 2021. kako bi Murillo postala predsjednica. Kao u režimima Kube i Venezuele, Ortega uživa odanost vojske, policije i obavještajne službe, a pokazao je da je spremniji prolijevati krv nego popustiti, piše Post.

Ipak, postoji mala šansa da će se predomisliti, u slučaju da demokrati u Nikaragvi prime međunarodnu diplomatsku podršku sličnu onoj koju je Grupa Lima pokazala protiv venezuelske vlade, zaključuje Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.