VIDEO NASA-ina sonda došla do asteroida

Screenshot: NASA

AMERIČKA svemirska agencija NASA danas je sa svojom sondom došla do asteroida Bennu.

Radi se o misiji vrijednoj 800 milijuna dolara koja je lansirana prije pune dvije i pol godine s Cape Canaverala.

Nakon ovog uspjeha, sonda će tjednima orbitirati oko Bennua te prikupljati podatke o njegovoj masi, topografiji i sastavu. OSIRIS-REx prvo će kružiti oko Bennua na udaljenosti od oko 20 kilometara i postupno će se približavati, a proces će kulminirati serijom niskih preleta (na visini od samo 240 metara) prije ulaska u orbitu, koji bi se trebao dogoditi na Silvestrovo ove godine.

Pojas asteroida između Marsa i Jupitera

Sonda pod nazivom OSIRIS-REx je danas oko 18:30 po našem vremenu stigla do asteroida Bennu, koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera. Asteroid Bennu je tamni okrugli asteroid bogat spojevima ugljika.

Bennu je malen - u promjeru ima oko 500 metara, ali zato ima velik znanstveni potencijal. Astronomi, naime, smatraju da je sastav Bennua nepromijenjen posljednjih 4,5 milijardi godina, kad je i formiran.

Jedinstvena misija

Skupljanje i analiziranje uzoraka s Bennua bi trebalo znanstvenicima omogućiti nova saznanja o porijeklu Sunčevog sustava i njegovih planeta, a možda i o izvoru organskih molekula iz kojih je nastao život na Zemlji.

Bude li NASA uspješna u ovoj misiji, Bennu će postati najmanji objekt u čiju je orbitu čovječanstvo uspješno smjestilo sondu.

Nakon toga, cilj postaje identifikacija sigurnog mjesta za uzimanje uzorka s Bennua. Sonda, doduše, ni u jednom trenutku neće sletjeti na asteroid, nego će u seriji preleta trometarskom robotskom rukom pokušati pokupiti uzorak s njegove površine, a potom se vratiti na Zemlju. Putovanje do Zemlje trebalo bi trajati oko dvije i pol godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.