VIDEO Je li Trump astronautkinjama pokazao srednji prst?

Screenshot: The White House

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u petak je razgovarao s astronautkinjama koje su postale prvi isključivo ženski tim koji je prošetao svemirom.

Tijekom razgovora Trump je bio vidno frustriran jer je u komunikaciji videovezom došlo do kašnjenja od 5 sekundi, zapravo tehničkog ograničenja s obzirom na to da je razgovarao sa ženama koje su bile u orbiti.

Astronautkinje ga ispravile nakon čega se srednjim prstom dodirnuo po čelu

A onda je rekao da je ovo prvi put da je žena izašla iz svemirske postaje. Čim su astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir došle do riječi, ispravile su ga rekavši mu da ovo nije prvi put da je žena izašla iz svemirske postaje, već da je ovo prvi put da su dvije žene bile zajedno u svemiru.

"Prije svega, ne želimo uzimati previše zasluga jer je bilo puno drugih žena koje su šetale svemirom. Ovo je samo prvi put da su istovremeno bile dvije žene", rekla je Meir.

Nakon toga, kako se vidi na snimci, Trump se svojim srednjim prstom dodirnuo po čelu te iza uha i napravio potez koji sugerira kako je srednji prst poruka astronautkinjama.

Sve je više astronautkinja

Podsjetimo, astronautkinje Koch i Meir zamijenile su bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti. Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače sljedeće godine.

Ženska šetnja u svemiru najavljena u ožujku morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984. godine. Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

NASA navodi da je sve veći broj žena astronautkinja.

"Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene, a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena", tvrde iz NASA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.