Video - Gatara Ratka haškom bjeguncu Ratku Mladiću: Što bi Amerika dala da vas ima!

RAZGOVOR gatare i Ratka Mladića pronađen je među videima i audio kazetama koje je policija zaplijenila tijekom posljednje pretrage stana najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

U razgovoru koji datira iz 28. studenog 1996. godine vidovnjakinja Ratka tvrdi kako je vidjela međunarodnu reakciju uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma. "Gospodo Balkanci, imate do 24 sata da riješite stanje i da potpišete to što je u Daytonu dano kao prijedlog, inače će 6000 zrakoplova nadletiti vaše nebo iz svih smjerova", riječi su gatare Ratke koje se mogu čuti na videu koji je objavila RTV Srbije.

Mladića je pri tom najviše zanimalo što svijet misli o njemu: "Svijet se ne boji Bosne i srpskog naroda, svijet se boji generala Ratka Mladića", kazala je vidovnjakinja, upozorivši pri tom Mladića na Haag. "Vas bi sklonili u drugi red, to bi onda bilo lakše da se neke stvari naprave, a to bi bila primopredaja za Haag koji se trenutačno raspao", "vidjela" je Ratka koja je Ratku predvidjela lijep život.

"Vama predstoji izuzetno lijep život. Živjet ćete još o-ho-ho, ali morate obratiti pažnju na mjesec siječanj. Samo mjere predostrožnosti, nema razloga za uznemirenost. Što bi Amerika dala da ima Vas. Cijeli svijet se doslovno, glupo je reći boji, ali cijeli svijet na izvjestan način, kada se kaže, znaš, onaj čovjek, znači da taj čovjek stvarno nešto vrijedi, treba ga se i bojati i uvažavati", kazala je vidovnjakinja Ratku kojeg je posebno oduševilo to što je vidjela na fotografiji koliko ga američki general i zapovjednik NATO-a u to vrijeme, Wesley Clark, "cijeni".

O Karadžiću nije tako lijepo govorila jer, kako je rekla, on joj se ne sviđa kao osoba. "Može biti ovakav i onakav, ali ima nekih stvari koje čovjek sebi ne smije dopustiti". 

"Ovo je priprema za Mladićevo uhićenje"

Odvjetnik i bivši sudac Božo Prelević drži da priča o Mladićevim razgovorima s gatarom pokazuje da su tonski zapisi haškog optuženika pažljivo filtrirani. Za B92 je kazao kako misli da transkripti i tonski zapisi nisu slučajno pronađeni te da je njihova selekcija vrlo pažljivo napravljena. "Vidjet ćete da tu sigurno nema onih tonskih zapisa koji su relevantni", ocijenio je.

On vjeruje da je puštanje ovih snimki priprema za uhićenje Mladića pa očekuje da će i u narednom razdoblju biti dosta banalnosti u medijima kao što je razgovor Mladića i gatare. "Moguće je da se u nekoj verziji događaja ide na to da se utječe na javnost u smislu vulgarizacije cijele stvari, da se Ratko Mladić, Karadžić ili ne znam tko predstavi u nekom smiješnom svjetlu, ili možda kao netko tko je uzimao negdje novac", kazao je odvjetnik dodavši kako bi to onda bio dobar temelj da ljudi na uhićenje Mladića kažu - pa eto, on ustvari nije neki heroj, nego se radi o čovjeku koji je radio to, to i to, što je već objavljeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.