Video: Gadafi u stominutnom govoru pred UN-om poderao Povelju i izvrijeđao delegate

LIBIJSKI vođa Moammar Gadafi opravdao je svoju reputaciju jednog od najkontroverznijih čelnika današnjice održavši govor pred UN-ovom Općom skupštinom koji je umjesto predviđenih 15 trajao 100 minuta, javljaju svjetski mediji.

Gadafijev govor bio je odmah iza Obaminog, stoga je libijski čelnik iskoristio priliku da pozdravi "sina Afrike", istakne kako se ponosi njime i poželi mu ostanak na mjestu američkog predsjednika "zauvijek".

"Sada crnac više ne mora sjediti odzada u autobusu. Amerikanci su ga izabrali za predsjednika i mi smo ponosni na to. Bili bismo sretni da Obama ostane predsjednik Amerike zauvijek", rekao je libijski čelnik.

'Nije Vijeće sigurnosti, već Vijeće terorizma'

Najavljen kao "kralj kraljeva" u tradicionalnoj afričkoj odjeći Gadafi je u svojem prvom govoru pred Općom skupštinom poderao UN-ovu Povelju pred svima rekavši kako se ona ionako ne poštuje i pozvao je na reformu UN-a. Usput je uvrijedio i članice Vijeća sigurnosti, rekavši kako jedino Kina ima pravo na stalno mjesto u Vijeću.

"To se ne bi smjelo zvati Vijeće sigurnosti, nego Vijeće terorizma. Poput Al Quaide. Postoje drugačije vrste terorizma od Al Quaidinog", vikao je s govornice.

Nastavio je i dalje u istom stilu zahtijevajući suđenje Tonyu Blairu i Georgeu Bushu zbog rata u Iraku, zatražio je 7.2 bilijuna dolara kompenzacije afričkim narodima za kolonijalizaciju, čak je u jednom trenutku pitao okupljene "Tko je ubio Johna F. Kennedya?". Teoretizirao je o tome kako je virus svinjske gripe zapravo biološko oružje.

"Što je sljedeće, riblja gripa?", upitao je Gadafi.

Novinari se kladili da će držati govor kao Fidel Castro


Francuski predsjednik Sarkozy nije mogao izdržati do kraja govora pa se ustao i otišao na pauzu za ručak, riskirajući narušavanje dobrih francusko-libijskih odnosa. Britanski premijer Gordon Brown napeto je čekao svoj red za govor koji je trebao biti prije pauze, jer je popodne imao zakazane sastanke. Novinari koji su slušali sjednicu počeli su se kladiti hoće li Gadafi držati govor sedam sati, kao što je to nekad radio Fidel Castro.

Libijski čelnik nije se na to obazirao, već je za to vrijeme vrijeđao delegate rekavši im kako nisu važniji od osobe koja drži govor na "Speaker's Corner" u londonskom Hyde parku.

'Moramo preseliti UN na udobnije mjesto'

Ovaj ekscentrični govor mogao bi se objasniti manjkom sna, jer je Gaddafi zavapio kako se morao probuditi u četiri sata ujutro, jer je tada jutro u Libiji. Zbog toga je predložio selidbu UN-a na neko "udobnije" mjesto.

"To bi imalo i sigurnosne prednosti. Ameriku bi ponovo mogli napasti, možda raketom i deseci čelnika bi umrli. Selidba UN-a nije uvreda Americi, to je usluga Americi", tvrdio je Gaddafi.

Kad je završio govor, nitko mu nije zapljeskao. Delegati su samo sjedili zaprepašteni i zbunjeni. Samoproglašeni "kralj kraljeva" otišao je na pauzu i vjerojatno potražio novo mjesto za šator.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.