VIDEO Eko Sever: Naše jabuke su čiste, progoni nas trgovački lanac

Video: Dario Dalmacija

"NE KORISTIMO nikakve pesticide. Na našoj zemlji u posljednjih 25 godina nisu korišteni kemijski pesticidi", tvrdi Mario Sever, proizvođač ekološkog voća, povrća i žitarica. Dočekao nas je na svom imanju pokraj Ivanić Grada na kojem se obitelj već petnaestak godina bavi ekološkom poljoprivredom, a zemlja je godinama prije toga bila zapuštena i neobrađivana. Posljednjih dana njegovi su voćnjaci pod posebnom pažnjom javnosti. Tjednik Telegram objavio je laboratorijski nalaz iz kojeg proizlazi da je u Severovim jabukama pronađeno čak pet različitih pesticida nedozvoljenih u ekološkoj proizvodnji.

> Reagiranje Telegram Media Grupe

Dva laboratorija, dva različita nalaza

"To nisu moje jabuke. U našim jabukama sigurno nisu pronađeni pesticidi",  odgovara Sever uvjeravajući nas da koristi samo prirodne preparate proizvedene od biljaka. Kada je u Telegramu objavljen prvi članak o njegovim jabukama i sam je dao voće na analizu i rezultati su bili negativni.

Dva dijametralno različita rezultata iz dva neovisna i ugledna laboratorija.

"Uzorci nisu uzeti kako nalaže dobra laboratorijska praksa. Točnije, novinarka nije uzela tri istovjetna uzorka: jedan za analizu, drugi za potrebe stranke, da i stranka može napraviti analizu, te – treći, referentni uzorak za provedbu daljnjeg ispitivanja ako se rezultati analize prvog uzorka razlikuju od rezultata analize stranke", objašnjava dr. Darko Znaor specijaliziran za ekološku poljoprivredu i zaštitu okoliša. On se uključio u skandal oko Severovih jabuka pokušavajući objasniti da je istraživanje po kojima Severove jabuke nisu ni približno ekološke zapravo bezvrijedno. Analizu je proveo Institut Andrija Štampar, ali njihovi stručnjaci nisu sudjelovali u uzorkovanju već su samo analizirali doneseno voće te ga u nalazima naveli onako kako ga je označio sam naručitelj istraživanja, a ispitivali su deset vrećica s ukupno deset kilograma jabuka.

Zavod nije sudjelovao u uzorkovanju

"Djelatnici Zavoda nisu ni u jednom trenutku nisu imali uvid u okolnosti pod kojima je uzorkovanje izvršeno kao što nam nije poznato ni njihovo podrijetlo, odnosno gdje se uzorkovanje točno izvršilo", izvijestili su iz Zavoda Andrija Štampar. Jednostavnije, oni nisu imali pojma koje jabuke zapravo ispituju niti su sudjelovali u cijelom procesu.

Obitelj Sever uporno tvrdi da se ne radi o njihovim jabukama koje su pale na testu, a kako je moguće da su uzorci bili zagađeni pesticidima ne znaju.

"Sumnjamo u zavjeru, ali nemamo dokaza. S nekoliko strana smo dobili informaciju da cijela hajka kreće iz velikog trgovačkog lanca. I prije nekoliko godina su nam stalno dolazile inspekcije dok nismo odustali od poslovanja s njima. Odmah je na naše mjesto ušla druga tvrtka do detalja iskopiravši našu ambalažu. I danas nam se događa da nam dolaze kupci s reklamacijama uvjereni da je to naš proizvod", kaže Sever. Moguće je, doduše, da se radi i o običnoj pogrešci, zamjeni uzoraka.

Misteriozni kamion sa Zelene tržnice

No, zamjene sigurno nije bilo u noći kada je kamion sa Zelene tržnice došao u njihovo dvorište. U njemu se nalazilo najjeftinije voće proizvođača koji nisu certificirani za ekološku proizvodnju. Snimili su ga reporteri Telegrama.

"To je naš kupac, koji od nas otkupljuje viškove proizvoda i plasira ih dalje. Tog je jutra na Zelenoj tržnici kupio voće za svoje kupce, a kod nas je došao po paprike", kaže Mario Sever.

Iako je po svim nalazima, osim onima koje je naručio Telegram njegova proizvodnja potpuno čista kupci su sumnjičavi. Prodaja im se već gotovo prepolovila, a uz njih ostaju samo najvjerniji kupci.

Česte inspekcije

"Ima onih koji su prestali kupovati čim je objavljen prvi članak, drugi su odustali kada se hajka nastavila, ali ima i onih koji bi od nas kupovali i kada bi se zaista dokazalo da koristimo pesticide. To se, naravno, nikada neće dogoditi", kaže Sever koji je dosad već puno puta bio meta anonimnih prijava raznim inspekcijama. Uglavnom su dolazile od prodavača na tržnicama sumnja i uvijek je izašao čist. Ovo je prvi put da se suočio s nalazom koji nije uzet po pravilima struke, ali pokazuje da njegovo voće nije ekološko.

U Telegramovom istraživanju pronađeno je pet različitih pesticida u takvim količinama da bi se njihovi tragovi morali pronaći i na zemljištu i u trgovinama. Međutim, tih tragova nema.

"Kontrolira se nekoliko puta godišnje, od sjemena do gnojiva. Ispituju se zemljište, oprema, proizvodi i trgovine. Sve inspekcije dolaze nenajavljeno i često. Nikada nije bilo ni jednog jedinog nalaza u kojem bi bilo pesticida", zaključuje Mario Sever.

Inspekcije Sever

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.