VIDEO Bijes u Iranu nakon snimke policajca koji seksualno napada prosvjednicu

Screenshot: Twitter

VIDEOSNIMKA iranske policije koja tijekom uhićenja usred bijela dana seksualno napada prosvjednicu izazvala je bijes na društvenim mrežama. Mnogi Iranci su osudili postupke policije i zatražili ostavku načelnika.

Unatoč tome što su vlasti blokirale objave na nekim društvenim mrežama, stanovnici Irana još uvijek uspijevaju podijeliti snimke ili fotografije zbivanja na masovnim prosvjedima potaknutim smrću 22-godišnje Mahse Amini, piše BBC. 

Primio je za stražnjicu

Amini je umrla u policijskom pritvoru nakon što ju je takozvana moralna policija privela jer je nepravilno nosila hidžab. Vlasti navode da je preminula zbog bolesti, ali njezina obitelj tvrdi da je izgubila život nakon što ju je pretukla policija.

Na najnovijoj snimci se vidi kako skupina policajaca u srijedu okružuje ženu na teheranskom trgu Argentina. Jedan od njih ju je zgrabio za vrat i povukao među druge policajce.

Pritom joj je jedan službenik prišao s leđa i stavio ruku na stražnjicu. Prosvjednica je zatim čučnula, a na snimci se čuje ženski glas koji govori kako je čupaju za kosu. Žena, koja izgleda nije nosila hidžab ili maramu, potom ustaje i bježi.

"Pogledajte policajca, on se tome smije", kazala je žena koja je snimala cijeli događaj.

Policija objavila priopćenje

Ured teheranske policije za odnose s javnošću rekao je da se incident istražuje. Policija u priopćenju ne navodi detalje o tome što se dogodilo, ali piše da su "neprijatelji psihološkim ratom pokušali izazvati uznemirenost javnosti i potaknuti nasilje".

Aktivisti za ljudska prava su se zapitali što bi iranske snage napravile da se ovo dogodilo izvan očiju javnosti, odnosno iza zatvorenih vrata.

Mnogi iranski zatvorenici, pogotovo oni koji su zatvoreni zbog političkih razloga, već godinama prijavljuju seksualna i psihička zlostavljanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.