Vicekancelar Gabriel: Saudijci moraju prestati s financiranjem vehabizma

Foto: Hina

NJEMAČKI vicekancelar Sigmar Gabriel rekao je jučer da Saudijska Arabija mora zaustaviti financiranje fundamentalističkih džamija u inozemstvu koje se sumnjiče kao legla ekstremizma.

"Iz Saudijske Arabije, vehabističke džamije se financiraju u čitavom svijetu," rekao je Gabriel za Bild am Sonntag. "U Njemačkoj, brojni ekstremisti koji se smatraju opasnim osobama izranjaju iz ovih zajednica,"  citira poljski Tribune.

> Pulitzerom nagrađena spisateljica: Da bi porazili IS moramo poraziti vehabizam

Vođa socijaldemokrata (SPD) je upozorio da Saudijsku Arabiju, kao jednog od ključnih igrača u sirijskom ratu, ne treba otuđiti s presnažnom kritikom. "Istovremeno mi moramo jasno dati do znanja Saudijcima da su dani u kojima smo gledali na drugu stranu gotovi". 

Vicekancelar je pozvao na hitne i odlučne korake u Njemačkoj protiv radikalnih džamija povezanih s vehabizmom. "Radikalni fundamentalizam koji se događa u selafijskim džamijama nije ništa manje opasan od desničarskog ekstremizma," rekao je.

Kritike nakon izvješća tajnih službi

Na Suadijsko financiranje gorljivih i opasnih propovjednika tijekom vikenda je upozorio i drugi istaknuti član SPD-a Thomas Oppermann.


"Mi ćemo spriječiti saudijsku pomoć izgradnji ili financiranju džamije u kojima se šire vehabističke ideje," rekao je za Welt am Sonntag.

Vehabije pružaju "kompletnu ideologiju Islamske države i doprinose radikalizaciji muslimana u drugim zemljama, to je nešto što mi u Njemačkoj ne želimo, niti nam treba".

Izjave visokih dužnosnika SPD-a stižu nakon što su njemački mediji objavili procjenu obavještajaca BND-a prema kojoj Saudijska Arabija destabilizira Bliski istok. Vlada je službeno odbacila izvješće vlastitih obavještajaca rekavši da je Rijad ključni partner za rješavanje regionalnih sukoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.