Venezuela uvodi elektroničke isprave kojima može kontrolirati svoje građane

Posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Venezueli Foto: Twitter

HUGO Chavez, bivši predsjednik Venezuele, poslao je 2008. godine delegaciju u Kinu kako bi proučila kineski sustav osobnih iskaznica. Naime, stanovnici Venezuele tada nisu imali jedinstvenu elektroničku javnu ispravu, što im je otežavalo pristup glasačkim mjestima ili otvaranje bankovnog računa.

No, piše Reuters, dužnosnici su prilikom posjeta Kini shvatili da bi se osobna iskaznica mogla koristiti za mnogo više stvari, a ne samo za identifikaciju.

Mogla bi se pratiti financijska aktivnost građana

Za vrijeme posjeta kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE vidjeli su kako Kina, koristeći sustav pametnih iskaznica, razvija mrežu praćenja socijalnog, ekonomskog i političkog ponašanja stanovnika te zemlje. Koristeći pohranjene podatke na iskaznici, kineska vlada mogla je pratiti financijska poslovanja građana, ali i imati uvid u njihov zdravstveni karton i glasačku aktivnost.

Član delegacije koja je bila u posjetu Kini, tehničar Anthony Daquin, rekao je za Reuters kako je odmah primijetio koliko takav sustav pametnih osobnih iskaznica može biti opasan i služiti vlasti, a ne građanima. Kada je predstavio svoje mišljenje višim dužnosnicima Venezuele, vlasti su ga zatvorile. Tukli su ga, mučili i optužili za izdaju te je morao pobjeći iz zemlje.

Carnet de la patria

Nakon 10 godina zatišja, sadašnje vlasti Venezuele predstavile su javnosti novi sustav elektroničkih javnih isprava. Nove pametne osobne iskaznice naziva ''carnet de la patria'', trebale bi služiti za identifikaciju, pristup socijalnim i zdravstvenim programima te pristup subvencioniranoj hrani. Podaci s iskaznice slat će se u centralnu bazu podataka, a kompanija ZTE je nositelj projekta, tvrdi Reuters.

Mnoge udruge za ljudska prava protive se uvođenju ovog tipa elektroničkih isprava, smatraju da će Nicolas Maduro, predsjednik Venezuele, koristiti taj sustav kako bi pratio i kontrolirao građane te olakšao svojim pristašama pristup resursima.

"Radi se o ucjeni", rekao je Héctor Navarro, jedan od osnivača vladajuće socijalističke stranke. "Građani Venezuele koji imaju iskaznicu, imaju i veća prava nego građani koji je nemaju."

Koje se sve informacije nalaze na iskaznici

Prema podacima koje ima Reuters, na novoj elektroničkoj javnoj ispravi ''carnet de la patria'' nalazit će se osnovni podaci svakog građanina, poput datuma i mjesta rođenja, ali i druge važne informacije. Tako će na njoj biti zabilježene osnovne obiteljske informacije, zaposlenje i dohodak, imovina u vlasništvu, povijest bolesti, socijalna pomoć, članstvo u političkoj stranci, glasačka aktivnost i aktivnost na društvenim mrežama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.