Velike kompanije uoči summita UN-a zatražile hitne mjere zaštite prirode

Foto: EPA

SKUPINA velikih svjetskih kompanija pozvala je u ponedjeljak vlade širom svijeta da hitno usvoje mjere kako bi se zaustavili ubrzano uništavanje prirode i klimatske promjene te time odrede okvir i za njihovo "zelenije" poslovanje.

Više od 560 kompanija, uključujući Walmart, Citigroup, Microsoft, IKEA-u, Unilever i AXA-u, potpisalo je priopćenje u kojem se traže konkretne mjere u sljedećih deset godina.

Njihovi prihodi zajedno premašuju 4000 milijardi dolara, navodi Reuters.

"Zdrava društva, otporna gospodarstva i uspješne kompanije temelje se na prirodi"

Kompanije u priopćenju tvrde da mnoge među njima već poduzimaju korake kako bi njihovo poslovanje bilo "zelenije", a vlade moraju kreirati mjere koje će im omogućiti da naprave još više.

"Zdrava društva, otporna gospodarstva i uspješne kompanije temelje se na prirodi. Vlade ne smiju oklijevati ni trenutka, moraju odmah usvojiti mjere kako bi se u ovom desetljeću promijenio trend uništavanja prirode."

"Štitimo zajedno, obnavljajmo i održivo koristimo naše prirodne resurse", poručuju. 

Prvi put toliko velik broj kompanija ističe ključnu ulogu zdravog ekosustava

Apel je upućen uoči summita Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti na kojem bi se 30. rujna u New Yorku trebao pripremiti teren za novi globalni pakt za zaštitu prirode od prijetnji poput strašnih požara u Amazoniji i Kaliforniji.

Objavu je pripremila koalicija Business for Nature, istaknuvši da je prvi put toliko velik broj kompanija zajednički istaknuo ključnu ulogu zdravog ekosustava za zdravlje i dobrobit ljudi.

"Mnoge kompanije obećaju i poduzimaju konkretne mjere, ali da bismo svi dobro živjeli u ograničenim okvirima koje postavlja naš planet, ne smijemo odgađati, nego moramo odmah intenzivirati i ubrzati naša nastojanja", kazala je izvršna direktorica koalicije Eva Zabey. 

Međunarodni panel znanstvenika IPBES objavio je prošle godine da istrebljenje prijeti čak za milijun vrsta.

Svijet je prema World Wildlife Fundu u proteklih 50 godina ostao bez dvije trećine životinja, sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.