Veleposlanik u Beču: Mladić koji je planirao napad na koncert nema državljanstvo RH

Foto: EPA, X

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić je za Dnevnik Nove TV govorio o posljednjim informacijama vezanim uz najavljeni teroristički napad na koncertima pjevačice Taylor Swift. Podsjetimo, koncerti su otkazani zbog planiranog terorističkog napada te su uhićene tri osobe.

"Zna se da je protiv napadača, koji je navodno hrvatskog podrijetla, kao i 19-godišnjaka, određen istražni zatvor. Sumnjiči ga se da je sudjelovao u zločinačkoj terorističkoj organizaciji, a 19-godišnjak je sve i priznao. 17-godišnjak pak tvrdi da ne zna ništa o napadu, što je ponovio i njegov odvjetnik.

Istražitelji s druge strane tvrde da je viđen u džamiji koja je prošle godine bila raspuštena jer su u njoj molila dva napadača koja su sudjelovala u dva incidenta. Odvjetnik tvrdi da se 17-godišnjak tamo našao jer u blizini živi njegova djevojka", izvijestila je novinarka Nove TV.

"17-godišnji napadač nema hrvatsko državljanstvo, ali ima poveznicu s Hrvatskom"

Veleposlanik u Austriji rekao je je li potencijalni napadač zaista hrvatskog podrijetla.

"Stalno sam u kontaktu s austrijskom stranom, da vidimo radi li se o hrvatskom državljaninu. Za sada se sa sigurnošću može reći da se ne radi o hrvatskome državljaninu. To je osoba bez hrvatskog državljanstva i putovnice.

Austrijsku stranu pitali smo što znači hrvatsko podrijetlo i nisu nam mogli sa sigurnošću reći. On ima poveznicu s Hrvatskom, ali koju, još nije jasno ni austrijskoj strani. Čekamo adekvatni odgovor", kazao je Glunčić i dodao da se ne radi o tome da austrijske službe ne žele otkriti tu informaciju.

"Pojedini pojmovi često se miješaju, primjerice srpski, hrvatski, bošnjački, makedonski... Greška je mogla nastati u matičnom uredu. Ne znači da je on hrvatski državljanin, a možda i nema poveznice. Možda je to pogrešno evidentirano. Možda se radi o administrativnoj greški", rekao je.

"Proces radikalizacije traje nekoliko mjeseci"

Napadači su izuzetno mladi i radikalizirani su na internetu. Hrvatski veleposlanik u Beču komentirao je koliki je to problem u Austriji.

"U ovom slučaju glavni organizator napada, 19-godišnjak, dolazi iz mjesta pored Beča, radikaliziran je kroz konzumaciju YouTubea i korištenjem portala. Danas je došla informacija da je bio povezan s osobom iz Berlina koja navodno mlade navodi na radikalizaciju. 

Proces radikalizacije traje nekoliko mjeseci. Pronađen je još jedan napadač, 18-godišnjak koji se također zakleo na vjernost Islamskoj državi. Internet i nadzor interneta velik su problem", navodi veleposlanik.

Integracija muslimanskih zajednica u Austriji

Na pitanje o integraciji muslimanskih zajednica u Austriji i hoće li se za njih išta mijenjati u državi, rekao je da se ne radi o velikoj zajednici, već o strujama i orijentacijama.  

"Austrija već godinama pokušava što bolje integrirati te zajednice, ali neki to očito ne žele. Sve oko sebe vide kao neprijatelje. Integracija je spora, a problem nastaje kada započne proces radikalizacije i društva i to je problem ne samo u Austriji", rekao je Glunčić za Dnevnik Nove TV.

Obožavatelji Taylor Swift okupili su se i danas na ulicama Beča te poslali poruke podrške pjevačici, koja se o svemu još nije službeno oglasila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.