"Vas dvoje na mene samu": Teorija urote Jadranke Kosor

"VAS dvoje na mene samu...".

Patetična primjedba Jadranke Kosor upućena voditeljima Dnevnika Nove TV otkrila je najnoviju predizbornu taktiku HDZ-a. Urota. Cijeli svijet urotio se protiv Jadranke Kosor i njezine stranke.

Novinari postavljaju nezgodna i neugodna pitanja, kakva se navodno ne postavljaju oporbenim čelnicima. Oporbenjaci prijete metlom i britvom. Srbi šalju optužnice za ratne zločine. U javnosti se vrijeđa i zastrašuje HDZ-ovce.

HDZ pred zidom

I tako je HDZ, nekad stožerna stranka hrvatskog naroda, a danas stranka o kojoj ovisi stabilna Hrvatska, ostao sam pred zidom. To "izaziva tjeskobu" kod njegovih članova, a umjesto zahvalnosti za sve što je ova Vlada učinila za Hrvatsku, njezina predsjednica, kao i šire vodstvo, izloženi su otvorenoj hajci. Evo kako to izgleda.

"Zašto niste osudili Đakićeve tvrdnje da su oporbenjaci Srbi?". "A zašto vi niste osudili oporbu kad nas nazivaju banditima?".

"Zašto niste osudili napad Đurđice Sumrak na Milanovića da je sklon nasilju?". "A zašto vi niste osudili Milanovićeve tvrdnje da nisam platila svoj stan?".

"Zašto među koordinatorima izbornih jedinica nema Ivana Jarnjaka?". "A zašto vi takvo pitanje niste postavili Zoranu Milanoviću?".

"Je li bilo uspjeha na investicijskom forumu?". "Da niste izbacili dijelove mog nastupa u kojem objašnjavam rezultate, onda biste vidjeli o čemu se radilo".

I tako dalje i tako unedogled.

Teorija urote kao alibi za neuspjeh

Jadranka Kosor postojano razvija teoriju urote, ne samo zato što joj to pomaže da se bolje osjeća, već i zato što nastoji sklepati alibi za sve izgledniji poraz na parlamentarnim izborima.

Jednako tako, sve ono što u takvoj neravnopravnoj borbi uspije popabirčiti na biralištima, dobit će još više na težini. Svaki glas vrijedit će dvostruko, otprilike kao gol u gostima. Ili kao glasanje u Hercegovini.

Osim toga, teorija urote savršen je sustav obrane. Kao što se moglo vidjeti u ponedjeljak navečer, svako pitanje, ma koliko legitimno bilo, preusmjerava se na račun opozicije. Pitanje: "Hoće li biti daljnjih antikorupcijskih istraga u HDZ-u?". Odgovor: "Istraga protiv korupcije doći će i na vrata oporbenih stranaka".

Čak ni Zoka nije tako loš

Ukratko, nastup Jadranke Kosor bio je dovoljno iritantan da popravi raspoloženje svima koji su se pokolebali gledajući dan ranije Zorana Milanovića u Nedjeljom u dva. "Nije baš bio dobar, ali brate, pogledaj samo ovu".

Premijerka naočigled gubi živce. Odavno se znalo da da nije sposobna voditi Vladu, na skupovima je postalo vidljivo da gubi kontrolu, a sada se vidi da preburno reagira na svako pitanje. A to nije dobar znak dva mjeseca prije izbora.

U toj nervozi dogodi se da premijerka polupa lončiće. Recimo, danima prijeti kako "neće odustati dok borba protiv korupcije ne dođe do oporbenih vrata", a onda na pitanje hoće li se nastaviti istrage u HDZ-u odgovara: "To je pitanje za Mladena Bajića".

Izgubi vlast, ali i dostojanstvo

Jadranka Kosor naprosto odbija dostojanstveno izgubiti. Jasno je i zašto.

Položaj koji sada ima čekala je godinama, iako nije ni sanjala da bi ga se mogla dočepati. Sada, pak, ne može pojmiti da bi mogla bez njega ostati.

No, ako imalo vjeruje u ono što govori, neka se onda utješi zaključkom da neće izgubiti svojom krivnjom. Pa čak ni krivnjom Zorana Milanovića.

Sve je to, naime, urota. Narod jednostavno ne cijeni postignuća HDZ-a. I to ti je.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.