Varaždinsku bolnicu napustilo deset liječnika

Foto: Google Street View

VARAŽDINSKU je bolnicu u zadnje vrijeme od 250 doktora medicine napustilo njih 10, a odlazak je najavilo još četvero liječnika, no istodobno je sedmero liječnika završilo specijalizaciju i ostalo raditi u bolnici, a do kraja godine u planu je raspisivanje natječaja za specijalizacije novih 38 liječnika, priopćeno je iz Opće bolnice Varaždin.

Među 10 liječnika koji su napustili bolnicu, troje je otišlo u starosnu mirovinu, dok je sedam zatražilo prestanak radnog odnosa.

Slanje liječnika na studijsku edukaciju

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić upozorava da je odlazak liječnika omogućen primjenom Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, a istovremeno nisu donesene stimulativne mjere za poboljšanje uvjeta rada i stručnog napredovanja liječnika, koje bi utjecale na njihov ostanak.

Uprava bolnice, navodi se, zajedno s osnivačem, Varaždinskom županijom, ove godine intenzivno radi na osiguravanju uvjeta za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova, čemu će pridonijeti i investicije u županijsko zdravstvo, veće od 200 milijuna kuna.

Kudelić najavljuje da će 16 liječnika biti upućeno na subspecijalizaciju, u planu je i slanje liječnika na studijsku edukaciju u druge zdravstvene ustanove, odnosno referentne centre za pojedine grane medicine, zbog uvođenja novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

"Jedna od strateških mjera je i uvođenje godišnje novčane nagrade liječnicima, kojom će se stimulirati i pružiti maksimalna podrška u izradi stručnih radova, prezentacija, predavanja, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru, s tim da se ta sredstva tek trebaju osigurati unutar postojećih propisa", najavljuje Kudelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.