FOTO Ustaše u Otočcu urlali "Za dom spremni", vikali da su za Jasenovac krivi KGB i Židovi

Foto: Index/Pixsell/Kristina Štedul Fabac

REDIKULOZNA udruga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) pokušala je upriličiti postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu.


>> OVO JE BIO JURE FRANCETIĆ "Leševi su bili unakaženi, djetetu je iz lubanje iscurio mozak"

Ništa od ustaškog orgijanja


Međutim, nema ništa od toga.

Policija je pretresla i automobile pred kućom.



Doznajemo kako je policija još jučer zaplijenila dvije različite ploče. Navodno se radi o dvjema pločama s različitim slikama, ali identičnim tekstom.

"Policijski službenici PU ličko-senjske su tijekom poslijepodnevnih sati u petak, 30. lipnja, na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina.

U osobnom automobilu pronađene su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti javno istaknute kao spomen-obilježje Juri Francetiću te su ih policijski službenici oduzeli od 87-godišnjaka.

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela opisanog u članku 325. Kaznenog zakona u svezi čl. 34., odnosno pokušaj javnog poticanje na nasilje i mržnju", javili su iz policije.



"Hrvatski domoljub"

Glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić objasnio je zašto im je policija oduzela ploče. Kaže kako je umjesto prvotnog plana da piše "Za dom spremni" na novoj ploči pozdrav "Spremni za istinu'". Uz ime Jure Francetića umjesto naziva "ustaša" piše "hrvatski domoljub", napisano je "antifašist", a dodano je i "antikomunist".

"Dakle, s ploče smo uklonili sve što bi se moglo okarakterizirati kao govor mržnje, ali je policija unatoč tome, kako su nam rekli, ploču proslijedila DORH-u na provjeru ima li, unatoč tome, na ploči nekih utuživih elemenata ili elemenata za kazneno djelo", rekao je Biondić. Opširnije...



Pozvan državni vrh

U pozivu koji je stigao na adresu redakcije, HAZUD je objavio kako namjerava "istaknutom ustaši-antifašisti na rodnoj kući u Otočcu podići spomen-obilježje". Na postavljanje spomen-ploče notornom ustaškom zločincu pozvani su i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković.

Po službenom programu, misu za Francetića trebao je predvoditi don Anđelo Kaćunko. Zatim su ploču trebali otkriti, a onda bi uslijedili govori Ante Prkačina i Marka Skeje. Nakon svega, najavljeno je "velebno blagovanje".

Održana misa


Međutim, usprkos akciji policije, misa za Francetića ipak se održala.

Kaćunko je na misi za zločinca poručio: "Bit će malo dulja propovijed jer su veliki diplomatski pritisci na Hrvatsku". U crkvi nije bilo puno ljudi.

"Ubojice istine sjede za kompjuterom, za pisaćim stolom i njih se ne može ubiti toljagom", rekao je Kaćunko.

"One koji govore o seks, drugs & rock proglašavaju se nazadnjacima, mračnjacima. Zamislite koncert na kojem pjevač zaurla 'seks', a masa odgovori 'spremni, drugs, spremni, rock, spremni'. Nitko iz medija ne bi to osudio kao fašizam, ali ako kaže 'za dom spremni', to je odmah ustaštvo. Još ako ga netko iz crkve brani, onda je to klerofašizam. Još je 1070. godine kralj Petar Krešimir IV. upotrijebio pozdrav 'Za dom spremni', želeći reći da su Hrvati spremni i umrijeti za slobodu u borbi protiv Venecije", govorio je Kaćunko.







Vlada osudila okupljanje

Podsjetimo, vlada je osudila podizanje sramotne spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu koja je, kako su naveli u odgovoru Indexu, protivna Ustavu. A oni će, obećali su, "postupati u skladu s Ustavom i zakonima". Dakle, ako se prevede s birokratskog jezika, ustaško orgijanje će biti spriječeno.

Nakon mise, okupljeni su skup završili kod spomenika hrvatskim veteranima, odakle je policija skinula preslik sporne spomen ploče. Većina ih je otišla do kuće Jure Francetića na kojoj je zabranjeno postavljanje spomen ploče.





KGB i Židovi


U jednom trenutku muškarac je izašao ispred kuće i počeo vikati.

"Ustaša na aramejskom, jeziku Isusa Krista, znači gospodin čovjek. Crkva to skriva, ne želi objaviti pravi prijevod. Za Jasenovac je kriv KGB! Krivi su i Židovi Singer i Kvaternik.
Doznajemo da se muškarac koji je to govorio zove Ante Baraba, zvani Miš. Dodao je kako treba prekopati Jasenovac i vidjeti što je tamo bilo.

Dragan Hazler iz HAZUD-a viknuo je "Za dom spremni" i rekao da će osnovati Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore. Uveli su ga u kuću, policija ga je snimila, ali nije reagirala.










 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.