Uzbekistanci će referendumom odlučiti žele li da predsjednik ima mandat 7 godina

Foto: EPA

Ustavnim referendumom u Uzbekistanu u travnju predložit će se uvođenje sedmogodišnjeg predsjedničkog mandata što bi omogućilo aktualnom predsjedniku Šavkatu Mirzijojevu, koji je na vlasti od 2016., nova dva mandata, pokazuje nacrt ustava.

"Predsjednik se bira na mandat od sedam godina", za razliku od sadašnjih pet, kaže se u nacrtu ustavnih promjena. "Osobe koje su već na vlasti imat će pravo kandidirati se bez obzira na broj uzastopnih mandata" koje su već ostvarili, stoji u tom dokumentu.

Ako prođe referendum, sadašnji predsjednik mogao bi na vlasti ostati do 2040.

Novi ustav, kojim se mijenjaju dvije trećine sadašnjeg, a zadržava ograničenje od dva uzastopna predsjednička mandata, bit će predstavljen na referendumu 30. travnja u Uzbekistanu, zemlji središnje Azije s oko 35 milijuna stanovnika.

Na vlasti od 2016., Mirzijojev je ponovno izabran s više od 80 posto glasova u listopadu 2021., na izborima na kojima nije imao pravog protukandidata, ocjena je promatrača.

Ustavne reforme omogućile bi tom 65-godišnjem političaru da se kandidira na izborima 2026. te, ako bi bio izabran, ostane na vlasti do 2033. te u slučaju reizbora čak do 2040.

Potvrđen gotovo jednoglasno u oba doma parlamenta, nacrt također planira učiniti Uzbekistan "socijalnom državom" u kojoj su "ljudsko biće, njegov život, njegova sloboda, njegova čast i njegovo dostojanstvo najviše vrijednosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.