KORONAVIRUS

Uvedena nova pravila u hercegovačkim crkvama

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

NOVI mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Petar Palić naložio je ograničavanje broja vjernika i nošenje maski na misama u crkvama, dok se pričest dijeli isključivo na ruke kako bi se smanjilo širenje koronavirusa u Hercegovini koja je među najpogođenijima u BiH. 

U okružnici dostavljenoj svećenicima i redovnicima te vjernicima biskup Palić je istaknuo kako se svakodnevno povećava broj zaraženih virusom SARS-CoV-2 te oboljelih i preminulih zbog čega je naložio nove mjere.

Na području dviju hercegovačkih biskupija do sada je ukupno oboljelo više od 8000 osoba, a preminulo oko 130 od posljedica oboljenja od covida-19.

"Dužnost je župnika i svakoga svećenika, ali i katehete u župnoj katehezi, da zahtijevaju od sudionika, kako misnih slavlja, tako i vjeronaučnih i drugih pouka, da upotrebljavaju maske. Isto tako, svaki svećenik pri podjeli bilo kojega sakramenta gdje se ne može osigurati propisani razmak dužan je nositi masku", navodi se u okružnici biskupa Palića.

Pri tome je dodao kako će se pričest, dok traje epidemija, dijeliti isključivo na ruke. Ispovijed će se prema novim uputama obavljati u većim prostorijama kako bi se osigurao fizički razmak, a u svim drugim slučajevima će se obavljati s maskama.

"Dok traje pandemija, neka za vrijeme misnih slavlja ne pjevaju zborovi", naložio je mostarsko–duvanjski biskup Palić.

Pozvao je župnike i vjeroučitelje da svoje aktivnosti vjeronauka usklade s propisima ministarstava obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.