Utjecaj ljudske vrste na Zemlju - proglasit ćemo antropocen?

VIZUALIZACIJA Zemlje, koju je na temelju dostupnih podataka složio antropolog Félix Pharand, prikazuje urbanizirana područja, trgovačke rute, veće ceste i zračne linije kojima putujemo. Rasprostranjenost ovih linija i njihova gustoća jasno dočarava stupanj fizičkog utjecaja koji naša vrsta ima na planet, prenosi Gizmodo.

S dolaskom moderne tehnologije i pretvaranja svijeta u "globalno selo", efekt se nevjerojatno pojačao, pa znanstvenici razmišljaju o proglašavanju novog geološkog doba Zemlje - antropocena. Ideja postoji već neko vrijeme i naziv je zasad neslužben, a popularizirao ga je atmosferski kemičar i nobelovac Paul Crutzen, koji smatra da je ljudski utjecaj na atmosferu, tlo i oceane kroz posljednjih nekoliko stoljeća toliko značajan da postoje argumenti za proglašavanje nove geološke ere. (klikni za veću sliku)

Prijedlog je 2008. godine predstavljen Stratigrafskoj komisiji Geološkog društva u Londonu, koje je odlučilo da ideja ima smisla, ali je potrebno prikupiti još dokaza i mjerenja. Neki samu ideju smatraju gotovo bahatom, s obzirom da bi Zemlja u kratkom roku mogla izbrisati svaki trag našeg postojanja, no efekt postoji i ne može ga se ignorirati.

Odgovore ICS-a (International Commission on Stratigraphy) mogli bismo čuti sljedećeg ljeta u Brisbaneu. Donja slika prikazuje doba Velikog Ubrzanja, odnosno povećanje emisija štetnih plinova, sječa šuma, iskorištavanje voda itd. (klikni za veću sliku)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.