Usporedili smo cijene hrvatskih proizvoda u Irskoj i Hrvatskoj

Foto: Privatan album/Index

SUPERVALU je najveći irski trgovački lanac u kojemu su zaposleni i brojni Hrvati te su od prošlog tjedna uveli "hrvatske police" na kojima se nalaze proizvodi iz naše zemlje, a cijene se, u usporedbi s hrvatskim, razlikuju tek u koju kunu iako su Irci daleko bolje platežne moći.

Naime, prosječna mjesečna plaća u Irskoj iznosi oko 24.300 kuna, dok u Hrvatskoj prosječna plaća iznosi 6.260 kuna, a o kojim se cijenama radi, možete vidjeti na našoj tablici.

Službeni podaci iz 2018. otkrili su da je prosječna plaća u Irskoj porasla za 1188 eura tijekom prošle godine. Tako je prosječna plaća u Irskoj porasla na 38.878 eura godišnje i pokazuje da su se plaće povećale za 8 posto u posljednjih pet godina. Tako mjesečna plaća u Irskoj iznosi oko 3.239 eura, što je oko 24.300 kuna.

Alen Lončarek vlasnik je tvrtke Adriatic Taste koja uvozi hrvatske proizvode i prije godinu dana su započeli pregovore s lancem SuperValu, da bi se suradnja realizirala prošlog ponedjeljka.

Razgovarali smo s Lončarekom koji se iz Hrvatske odselio u Irsku prije pet godina i tamo započeo svoj biznis, a želja mu je privući pažnju malih proizvođača u Hrvatskoj koji imaju želju plasirati svoje proizvode na irsko tržište.

"Radimo više od godinu dana na tome, prvo smo uspjeli plasirati hrvatske proizvode u etno markete, dok ovaj veliki irski trgovački lanac nije bio zastupljen s našim proizvodima, no uz trud i težak rad te cjelogodišnje pregovore uspjeli smo. Dali su nam cijeli jedan dio da napunimo police. Počeli smo prošlog ponedjeljka i već smo tri puta od tad napunili kompletne police jer se jako dobro prodaju. Vlasnici tog lanca su prezadovoljni, dali su mi slobodne ruke da punimo kad hoćemo i koliko hoćemo, ni oni nisu bili svjesni koliko Hrvata ima u Irskoj. Jako im se sviđaju naši proizvodi. Od jedne police kao što je bio plan, na kraju smo dobili cijelu sekciju plus frižidere, u kojima nam stoje salame. Prvo smo napravili degustaciju za sve njihove zaposlenike i menadžere, a sad se želimo dalje proširiti na irskom tržištu", rekao je za Index Alen Lončarek.

Planiraju se dalje širiti

Kaže nam kako, osim Hrvata, naše proizvode kupuju i Irci te da se napolitanke posebno sviđaju Brazilcima, kao i Mediteranico džemovi, koje su uvrstili na najbolju poziciju u trgovini gdje stoje plemeniti sirevi.

"Te smo džemove baš izložili na najbolji dio, a riječ je o domaćem proizvođaču džemova koji rade samo za izvoz. Dosad su se hrvatski proizvodi u Irskoj mogli kupiti samo u etno marketima i to samo neki proizvodi, a ovaj supermarket ima cijeli niz naših proizvoda i imaju korektne cijene u odnosu na etno market budući da u njega uvoze veletrgovci koji kupuju od druge ruke, a mi direktno uvozimo pa su i cijene niže", rekao nam je Lončarek.

Lončarek kaže da lanac SuperValu u Irskoj ima oko 1400 trgovina SuperValu, a hrvatski proizvodi sad se mogu kupiti u njihovih 5 supermarketa u Dublinu. Uz to, njegova tvrtka Adriatic Taste, kaže, ima i online trgovinu koja je krenula s radom prije tri tjedna.

Navodi kako se dalje planiraju širiti, a sad im je plan dalje puniti i druge supermarkete.

Živi u Irskoj već pet godina: Za otvoriti firmu vam treba 15 minuta i 50 eura

"Imamo puno upita i iz drugih gradova. Sad su nas zvali iz Corka, a čak su nas i neke druge grupe kontaktirale čije trgovine punimo samo s nekim proizvodima pa bi sad proširili ponudu. Moram reći da nismo očekivali ovako dobre rezultate, imali smo nade, no ovo je prešlo naša očekivanja. Očekivali smo samo 30 posto rezultata od ovih koje smo na kraju postigli. Inače smo uvoznici i hrvatskih vina pa ćemo i njih plasirati na tržišta. Dobili smo upite i za uvoz naših piva, no još nemamo licencu za to", rekao nam je Lončarek.

On živi u Irskoj već više od pet godina, a s uvozom hrvatskih proizvoda bavi se malo duže od godine dana, prije toga je imao manji građevinski obrt.

"Želio sam se baviti ovim, a prvo sam htio uvoziti hrvatska vina jer sam ih i sam prije proizvodio, no potom me trgovački lanac tražio i ostale hrvatske proizvode jer su vidjeli da ima perspektive", rekao nam je.

Pitali smo ga je li mu bilo teško otvoriti tvrtku i kakva je ondje birokracija.

"Tvrtku Adriatic Taste u Irskoj sam otvorio dosta brzo, zapravo vi tu za 15 minuta i 50 eura otvorite firmu. Onda tek vadite licence pa porezni broj. Recimo, Irci su dosta rigorozni kod izdavanja licence za uvoz vina, trebalo nam je 8 mjeseci da je ishodimo. Sve su nas provjeravali, čak su nam inspektori došli u kuću, provjeravali su nam skladište, provjeravali su da slučajno nemamo socijalnih potraživanja prema državi, da nemam prometne kazne, moraš biti uzoran građanin, no nemaju visoke poreze. PDV od 23 posto im je samo za alkohol i cigarete dok je recimo na meso i mesne prerađevine te dječju hranu porez 0 posto, a na neke druge prehrambene artikle je 13 posto", ispričao nam je Lončarek i pozvao sve hrvatske proizvođače koji žele plasirati svoje proizvode na irsko tržište da mu se jave, a podaci su na njegovoj stranici adriatictaste.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.