VIDEO Uragan Maria ojačao i juri prema Portoriku, najmanje jedna osoba mrtva

Screenshot: YouTube
 
KATASTROFALNI uragan Maria u utorak popodne je ojačao te juri prema Portoriku uz udare vjetra brzine 265 kilometara na sat, javlja CNN. Vlada otočja Gvadalupa objavila je da je "jedan muškarac poginuo nakon što je na njega palo drvo jer je ignorirao upozorenje da ne napušta svoj dom".
 
Portoriko se priprema za nadolazeći udar, a mediji su objavili da bi Maria mogla biti "najgori uragan koji će ikada pogoditi tu državu".
 
 
Četvrti veliki uragan ove godine šokirao je meteorologe kada je u samo nekoliko sati ojačao od kategorije 3 do kategorije 5, prije nego je potpuno razorio otočnu državu Dominiku.
 
Maria se kreće po sličnoj putanji kao nedavni uragan Irma, uz ranije maksimalne udare vjetra od 260 kilometara na sat. Premijer Dominike Roosevelt Skerrit objavio je na Facebooku kako mu je uragan odnio krov kuće te kako je izložen "na milost i nemilost" uraganu. Nedugo zatim objavio je kako je spašen iz poplavljene kuće. 
 
Skerrit je dodao da su izgubili "sve što novac može kupiti i zamijeniti". Stručnjak za prirodne katastrofe Steven Godby izjavio je za BBC: "Maria je prvi veliki uragan koji je pogodio Dominiku od uragana Davida, koji je 1979. odnio 40 života."
 
Uragan se nakon Dominike nastavio kretati prema Djevičanskim otocima i Portoriku, kojem također prijeti "katastrofalna šteta". Poharao je otočje Gvadalupa, čija je vlada upozorila stanovnike da "ni u kojem slučaju ne izlaze iz svojih domova". CNN je objavio da je na otočju najmanje jedna osoba poginula.
 
 
Francusko ministarstvo unutarnjih poslova oko sat vremena kasnije je objavilo da uragan odlazi s otočja Gvadalupa, gdje je uzrokovao ogromne poplave, te da na otoku Martiniku "nije izazvao veću štetu: 50 000 kućanstava ostalo je bez struje i 10 000 bez vode".
 
Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je video u kojem navodi da su stručnjaci "vrlo zabrinuti zbog velikog udara uragana koji bi mogao ugroziti ljudske živote" u Portoriku te američkim Djevičanskim otocima, na kojima je u tijeku evakuacija. Dodali su kako očekuju da će se "središte uragana premjestiti iznad Portorika tijekom srijede".
U Portoriku i Djevičanskim otocima u tijeku su pripreme za katastrofalni udar uragana. Guverner Portorika Ricardo Rossello uputio je 3,5 milijuna stanovnika da "potraže skloništa".
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.