Dok se kršitelje mjera kažnjava, Stožer poslao uputu da se sa svećenicima razgovara

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

STOŽER civilne zaštite Osječko-baranjske županije poslao je priopćenje stožerima općina i gradova da svećenike pokušaju nagovoriti da poštuju mjere.

Dok je, primjerice, kafićima i restoranima zabranjen rad, a inspektori one koji rade u ilegali i time krše propisane mjere strogo kažnjavaju, u ovom dokumentu kao mjera se spominje razgovor.

”Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je jednoglasno zaključio da se upute stožerima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera propisanih Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (”Narodne novine broj 131/20., 132/20), kako bi se kršenja protuepidemijskih mjera svela na što je moguće manju mjeru", piše u dokumentu koji se širi društvenim mrežama. Telegram piše da je dokument autentičan.

Mnogima zabranjen rad

Podsjetimo, u Hrvatskoj su trenutno na snazi mjere kojima je zabranjen rad svim ugostiteljskim objektima. Javna okupljanja ograničena su na 25 osoba, kako unutra tako i vani. Zabranjen je rad i teretanama te fitnes-centrima.

Osim za pravne osobe, moguće je kažnjavanje i fizičkih osoba. Tako je propisana kazna za krivo nošenje maske 500 kuna.

Od jučer vrijede stroga pravila i za trgovine i trgovačke centre. Njima je dodatno ograničen broj ljudi koji se istovremeno mogu nalaziti u objektima.

Inspektori civilne zaštite te policija već su u više navrata objavili vijesti o kažnjavanju osoba koje su uhvaćene u kršenju mjera, primjerice ugostitelja koji rade usprkos zabrani.

No, u ovom slučaju, crkve u Slavoniji Stožer poziva na razgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.