Upravni sud osporio sukob interesa Martine Dalić, evo zašto

Foto/montaža: Index/Pixsell/Marko Lukunic/Patrik Macek

UPRAVNI sud donio je nepravomoćnu odluku kako se šefica Povjerenstva za odlučivanje, Nataša Novaković, morala izuzeti u slučaju utvrđivanja sukoba interesa za bivšu potpredsjednicu vlade Martinu Dalić u slučaju Agrokor. Upravni sud nije ulazio u srž predmeta, odnosno je li Dalić bila u sukobu interesa ili nije, već je presudu osporio iz formalno-pravnih razloga. Naime, Povjerenstvo je, prema obrazloženju nepravomoćne odluke, trebalo razmotriti zahtjev Dalić za izuzećem povjerenice Nataše Novaković.

Podsjetimo, početkom prosinca Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako su Dalić i sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor. Za kršenje tih odredbi nije bila predviđena sankcija.

Povjerenstvo je utvrdilo da Dalić, nakon objave zakonodavne aktivnosti vlade za problematiku krize u Agrokoru, unatoč velikom interesu javnosti i upita saborskih zastupnika, nije navela imena savjetnika okupljenih na rješavanju tog problema te izradi zakonodavnog rješenja.

Nije navela ni činjenicu da se suglasila s tim da je Ante Ramljak, nakon imenovanja za izvanrednog povjerenika, savjetnike u kriznom menadžmentu u Agrokoru angažirao kao podizvođače u poslovima restrukturiranja kompanije, čime je povrijedila pravo građana da budu upoznati s djelovanjem i obnašanjem njezine javne dužnosti.

Upravni sud: Novaković se trebala izuzeti od odlučivanja

"Predloživši Ramljaka za izvanrednog povjerenika, znajući za njegov angažman u radnoj skupini, Dalić je provodila političku odluku koalicijskih partnera koji su bili upoznati s njegovim angažmanom u radnoj skupni i nije samostalno djelovala. Davanjem suglasnosti na imenovanje glavnog savjetnika za restrukturiranje dužnosnica nije mogla utjecati na izbor podizvođača, pa tako ni da tvrtka Alix partners za restrukturiranje angažira lokalne podizvođače - tvrtke čiji su vlasnici osobe koje su radile u radnoj skupini, a koji su svoje naknade samostalno određivali u suradnji s Alix Partnersom s obzirom na to da se radi o privatnim ugovornim odnosima u koje dužnosnica nije bila ovlaštena ulaziti", stajalo je u obrazloženju odluke.

U procesu utvrđivanja sukoba interesa Dalić je u pisanom očitovanju navela da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, trebala izuzeti od odlučivanja u predmetu Agrokor, jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca, gdje je financijer bio Ivica Todorić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.