Unatoč padu broja zaraženih koronom, u Šangaju pooštrene mjere

Foto: EPA

ŠANGAJSKE vlasti ponovno su pooštrile epidemiološke mjere, i to mjesec dana nakon uvođenja strogog lockdowna. Bilo je planirano da se u gradu popuste mjere nakon mjesec dana, no taj scenarij nije se dogodio.

Kako piše AP, u obavijestima objavljenim u nekoliko okruga u Šangaju navodi se da je stanovnicima naređeno da ostanu kod kuće barem do srijede. Pooštrene mjere mogu se produžiti, što će ovisiti o rezultatima masovnog testiranja, stoji u obavijestima.

"Hvala na razumijevanju i suradnji. Zajedno možemo što prije ukinuti lockdown", stoji u jednoj obavijesti objavljenoj u gradskoj četvrti Huangpu.

S obzirom na to da broj novih slučajeva covida u Šangaju nastavlja padati, nije jasno što je potaknulo ponovno pooštravanje mjera.

Stanovnik Šangaja: Nakon izolacije trebat će mi psihološka pomoć

Šangaj je u ponedjeljak prijavio 3947 slučajeva zaraze i 11 smrtnih slučajeva. Gotovo su svi oboljeli bez simptoma. Vlasti su najavile postupno ukidanje pravila izolacije za 25 milijuna stanovnika grada, no dogodilo se suprotno.

Šangaj je prvo naredio masovno testiranje i nametnuo blaži lockdown, ali ga je pooštrio kako je broj slučajeva rastao. Tisuće stanovnika s pozitivnim testom prisiljene su boraviti u centraliziranim karantenskim centrima, a tamo su dospjeli i oni koji su samo bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Dva stanovnika Šangaja, koji su s novinarima AP-a razgovarali preko društvenih mreža, kažu da su obaviješteni o novim ograničenjima te da im je rečeno da ograničenja mogu trajati do tjedan dana. Zhang Chen kaže da nije spreman na novo zatvaranje.

"Ne znam što će se dogoditi u svibnju, ali nakon izolacije mislim da će mi trebati psihološka pomoć", rekao je Zhang. Lu iz Šangaja kaže da vlasti svaki put kažu da će mjere biti ublažene nakon nekoliko dana, ali joj se čini kao da tome nema kraja.

Tvrtke i investitori nezadovoljni politikom nultog covida

Kompanije i investitori zabrinuti su da strategija vladajuće Komunističke partije, koja počiva na politici nultog covida, remeti globalnu trgovinu i poslovne aktivnosti u automobilskoj industriji. Rast kineskog izvoza pao je u travnju jer je globalna potražnja oslabila, što predstavlja dodatni pritisak za kinesko gospodarstvo. 

Slaba potražnja vidi se po uvozu koji je u svibnju porastao za 0.7 posto.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.