UN traži od stranih zemalja da poštuju prekid vatre u Siriji

Foto: Hina

UN-ov specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura tražio je od zemalja koje podržavaju zaraćene strane da poštuju prekid vatre nakon nedavne eskalacije sukoba koja bi mogla potkopati pregovore u Ženevi.

"Sve veća kršenja posljednjih dana potkapaju prekid vatre i velike su negativne posljedice po sigurnost civila, humanitarni pristup i politički proces", istaknuo je Staffan de Mistura u priopćenju medijima.

Hitna intervencija

UN-ov posrednik je uputio pisma ministrima vanjskih poslova Irana, Rusije i Turske, triju zemlja jamaca prekida vatre koji je stupio na snagu 30. prosinca 2016. kojim od njih traži da hitro interveniraju kako bi se prekinuli sukobi.

Moskva i Teheran politički i vojno podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok je Turska bliska oporbi.

Sukobi su nastavljeni prošlog tjedna na istoku Damaska i u središtu zemlje, uoči petog kruga mirovnih pregovora koje je u Ženevi organizirao de Mistura.

Islamističke pobunjeničke skupine su pokrenule iznenadnu ofenzivu u sektoru blizu glavnog grada, ali sirijska vojska tvrdi da je uspjela vratiti izgubljeni teren.

Najmanje 16 civila ubijeno je, a više desetaka osoba je ranjeno u zračnom napadu na područje koje drže pobunjenici blizu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.