UN poslao upozorenje: Mogli bi skliznuti u globalnu recesiju

Foto: EPA

AGENCIJA Ujedinjenih naroda upozorila je danas na rizik od globalne recesije izazvane monetarnom politikom koja bi imala posebno ozbiljne posljedice za zemlje u razvoju i pozvala na novu strategiju. "Pretjerano monetarno stezanje moglo bi dovesti do razdoblja stagnacije i ekonomske nestabilnosti" za neke zemlje, navodi Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u izjavi objavljenoj uz godišnje izvješće.

"Svako uvjerenje da će one (središnje banke) moći srušiti cijene oslanjajući se na više kamatne stope bez generiranja recesije je, sugerira izvješće, nepromišljeno kockanje", stoji u njemu.

U izvješću se navodi da bi više kamatne stope, uključujući povećanja američke središnje banke, imale ozbiljniji učinak na gospodarstva u nastajanju, koja već imaju visoke razine privatnog i javnog duga. Izvješće pod naslovom "Izgledi razvoja u rascjepkanom svijetu" također upozorava na potencijalnu dužničku krizu u zemljama u razvoju.

"Trenutni način djelovanja šteti ranjivim ljudima posvuda"

"Trenutni način djelovanja šteti ranjivim ljudima posvuda, posebno u zemljama u razvoju. Moramo promijeniti kurs", rekla je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Upitana o rješenjima, sugerirala je da postoje drugi načini za smanjenje inflacije, spominjući iznenadne poreze na korporacije, bolje propise za kontrolu robnih špekulacija i napore za rješavanje uskih grla na strani ponude.

"Ako želite upotrijebiti samo jedan instrument za smanjenje inflacije... jedina je mogućnost dovesti svijet do usporavanja koje će završiti u recesiji", rekla je. Sve u svemu, UNCTAD je smanjio svoju projekciju globalnog rasta za 2022. na 2.5% s ranijih 2.6% procijenjenih u ožujku. Očekuje rast od 2.2% u 2023.

Međunarodni monetarni fond također je prošlog mjeseca upozorio da bi neke zemlje sljedeće godine mogle skliznuti u recesiju i revidirao svoju prognozu rasta naniže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.