Umro prvi Nijemac u svemiru

Screenshot: YouTube

SIGMUND Jähn, nekadašnji kozmonaut iz Istočne Njemačke i prvi Nijemac u svemiru, umro je u subotu u dobi od 82 godine, objavio je Njemački svemirski centar (DLR). 

"S velikom tugom uprava Njemačkog svemirskog centra priopćava vijest o smrti Sigmunda Jähna, prvog Nijemca u svemiru", stoji u izvješću DLR-a koje je prenio CNN

Detalji iz biografije 

Jähn je postao prvi njemački kozmonaut kada je sa sovjetskim kozmonautom Valerijem Bikovskim 26. kolovoza 1978. poslan u svemir na letjelici Sojuz 31.

Jähn se 1955. pridružio ratnom zrakoplovstvu Istočne Njemačke gdje je bio pilot i vojni znanstvenik. 

Kasnije je studirao na Vojnoj akademiji Jurija Gagarina u Moskvi i 1976. je izabran za prvog kozmonauta u programu Interkosmos, čiji je cilj bila suradnja između SSSR-a i drugih zemalja Varšavskog pakta i u sklopu kojeg su na letove u svemir slani kozmonauti iz drugih zemalja nekadašnjeg istočnog bloka. 

Nakon leta u svemir 1978. bio je odlikovan Lenjinovim ordenom i proglašen herojem Sovjetskog Saveza. 

Izjava DLR-a 

"Smrću Sigmunda Jähna njemački svemirski program izgubio je svjetski priznatog znanstvenika, kozmonauta i inženjera. Prvi Nijemac u svemiru sebe je uvijek vidio kao čovjeka koji je bio u stanju povezati Istok i Zapad i koji se zalagao za korištenje svemira u mirnodopske svrhe. U sjećanje na njega nastavit ćemo širiti tu poruku", izjavila je glavna izvršna ravnateljica Njemačkog svemirskog centra Pascale Ehrenfreud.        

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.