Umro nigerijski predsjednik Umaru Yar´Adua

NACIONALNA televizija je objavila kako je u predsjedničkoj vili umro nigerijski predsjednik Umaru Yar'Adua.

Predsjednički savjetnik i ministar informiranja potvrdio je smrt predsjednika. 58-godišnji Yar'Adua je postao predsjednikom 2007. godine, a u posljednje vrijeme je bio bolestan. Nigerijski vlada je proglasila sedam dana nacionalnog žalovanja, dok će Yar'Adua biti pokopan već danas popodne.

Prema ustavu će vođenje zemljom preuzeti potpredsjednik Goodluck Jonathan. Nigerijska televizija je danas ujutro prekinula svoj redovan program kako bi objavila kratko priopćenje o smrti predsjednika. "Predsjednik i vrhovni zapovjednik naoružane vojske, Umaru Musa Yar'Adua umro je prije nekoliko sati u predsjedničkoj vili", stajalo je u priopćenju te se dodalo kako je Yar'Adue neko vrijeme bio bolestan.

Liječili ga zbog upale srčane ovojnice

Tijelo predsjednika danas će biti prevezeno na sjever Nigerije, u njegovu rodnu pokrajinu Katsina. Novi predsjednik Jonathan je, kada je čuo vijest o smrti, bio tužan i šokiran. Izvještaji govore kako je Yar'Adua umro jučer između 21 i 22 sata po lokalnom vremenu.

U studenom je Yar'Adua primljen u bolnicu u saudijskom gradu Jeddahu. U siječnju je BBC-ju rekao kako se oporavlja te očekuje da će ubrzo ponovno preuzeti svoje obveze. Predsjednički glasnogovornik je rekao kako se Yar'Adua liječio zbog akutnog perikarditisa, što je upala srčane ovojnice.

Njegova bolest i dugo izbivanje iz države dovelo je do političke krize koja je riješena postavljanjem Jonathana za privremenog predsjednika. Kada se u Nigeriju vratio u veljači, Jonathan je i dalje ostao predsjednik. Sukobi između pristaša dvojice političara u ožujku su doveli do raspuštanja vlade, nakon čega je Jonathan postavio nove ljude u kabinet.

Izbore dobio na reformama

Yar'Adua je izbore 2007. godine dobio na obećanjima o provedbi reformi, među kojima su bile i borba protiv korupcije, promjena energetskog sektora i izbornog sustava. Uspio je pokrenuti reformu bankarskog sustava, a kao najveći uspjeh su mu analitičari pripisali uspješno smirivanje nemira u bogatoj delti Nigera gdje je pobunjenicima ponudio amnestiju. Bivšeg nigerijskog predsjednika se opisivalo kao tihog čovjeka vrijednog poštovanja umjerene retorike.

U posljednjim je mjesecima bilo jasno da više ne može sam donositi odluke. Kritičari su optuživali njegovu obitelj i političke suradnika da ga koriste kako bi zadržali svoju moć. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.