Umjetniku Tihomiru Lončaru nitko nije platio za naručeni portret "dugorukog" Sanadera

KAO što je već poznato, Uskok je, zbog sumnji da je Ivo Sanader dijelom novca iz Fimi-medije stvarao vlastitu skupocjenu zbirku umjetnina, u sklopu istrage detaljno pretresao scenu zagrebačkih galerija umjetnina.

Obrazac je bio jednostavan. Sanader bi sa svojim suradnicima pohodio galerije i razgledavao slike, bez da išta kupi. Naknadno bi se HDZ-ov rizničar Mladen Barišić vraćao u galeriju i u gotovini kupovao odabrane slike, koje bi zatim išle u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj.

Biškupić za Banske dvore naručio Sanaderov portret

Međutim, u sklopu istrage Uskok je nabasao i na jednu pomalo bizarnu priču o naručenom i nikad isporučenom portretu bivšeg premijera koji je trebao "krasiti" Banske dovre, ali umjesto toga i dalje stoji u ateljeu akademskog slikara Tihomira Lončara, piše Vjesnik.

Priča o portretu počinje 2007. godine kada je tadašnji ministar kulture Božo Biškupić nazvao Lončara i od njega naručio portret Ive Sanadera. Ubrzo je dogovoreno fotografiranje, a nakon što je Sanader odabrao pozu u kojoj želi biti portretiran, Lončar "se bacio na posao".

Sanaderu ruka bila preduga

Kada su Sanader i Biškupić došli pogledati platno, bili su zadovoljnim svime osim jednim detaljem - Lončar je Sanaderu naslikao predugu ruku. Umjetniku je tad naloženo da napravi prepravke na "predugoj ruci", ali dok je on popravljao Sanaderov ekstremitet, ovaj je u srpnju 2009. godine podnio ostavku. Samim time, slika je naglo ostala bez kupca.

Ne dostavljaj sliku, premijerka je ljuta!

"Nazvao sam Biškupića i pitao što da radim sa slikom. Da je nosim u Vladu ili?", prepričava Lončar situaciju za Vjesnik. Biškupić mu je tad navodno odgovorio da "nigdje ne nosi sliku i ništa ne spominje, jer je premijerka jako ljuta". Kako tvrdi Lončar, "Portret dugorukog premijera Sanadera" je još uvijek u njegovom ateljeu  i zasad će ostati samo obična slika, osim ako joj "netko u kontekstu korupcijskih optužbi protiv Sanader jednom ne prida i neko dublje, anticipirajuće značenje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.