Umjesto molitve, nevjernici darivanjem krvi pomogli svom bližnjem



U ORGANIZACIJI građanske inicijative "Nisam vjernik" danas je u 12 sati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu krv darovalo 40-tak članova i simpatizera inicijative.

> Sve oko Papinog dolaska u Hrvatsku pratite na Indexu

"Na dan koji je dio građana Hrvatske odlučilo provesti u molitvi na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, po vjerskoj osnovi diskriminatorno zatvorenom samo za jednu skupinu građana, članovi i simpatizeri građanske inicijative 'Nisam vjernik' su na na konkretan i mjerljiv način dali svoj doprinos boljitku društva u kojem žive. Bez diskriminacije po vjerskoj osnovi i bez protuustavnog trošenja proračunskog novca", priopćeno je iz inicijative.

Kažu da su se na davanje krvi umjesto molitve odlučili zato što je to plemenit i human čin, koji ne uzima ništa onome koji daje jer se donirana krv vrlo brzo sama obnovi u ljudskom tijelu, ali doslovce daruje život onome koji prima tu dragocjenu tekućinu. "Teško je zamisliti humanije i društveno korisnije djelo od darivanja krvi, tekućine koju nije moguće proizvesti na umjetan način. Svi smo mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni isključivo o dobrovoljnim davateljima krvi", poručuju članovi inicijative "Nisam vjernik".


Ideja s kojom je Inicijativa "Nisam vjernik" započela ovu akciju darovanja krvi nije isticanje moralne nadmoćnosti nevjernika, već davanje doprinosa podizanju svijesti o aktivnom sudjelovanju u društvu i konkretnom pomaganju svojim bližnjima. Pripadnost određenoj vjeroispovijesti, deklarativna ili stvarna, te molitva nikako ne mogu biti smatrani kao stvarna zamjena za doze darovane krvi. U skladu s tim, vjera nikako ne može biti uvjet za moralno i društveno korisno djelovanje.

Što se učinkovitosti molitve tiče, prema desetogodišnjoj znanstvenoj studiji koju je s 2.4 milijuna dolara financirala Templeton fundacija (religijska zaklada koja potiče znanstvena istraživanja duhovnosti), molitva nema nikakav pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Mnoge druge studije sustavno pokazuju isto.

U inicijativi ‘Nisam vjernik’ zahvaljuju svima koji su se odazvali na dobrovoljno darivanje krvi u Petrovoj 3, te pozivaju sve hrvatske građane da svojim sugrađanima pomažu na konkretan način.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.