Ukrajinski komičar pobijedio na izborima za predsjednika

Foto: EPA

UKRAJINSKI komičar Volodimir Zelenskij je u nedjelju drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora nadmoćno pobijedio predsjednika Petra Porošenka, pokazala je izlazna anketa.  

Prema rezultatima ankete, Zelenskij je osvojio 73 posto glasova, a Porošenko samo 25 posto. 

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je u prvom krugu izbora prošli mjesec gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i otada mu popularnost nije padala.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u tjednu uoči izbora provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošli tjedan, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Javno pokazao listić

Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasački listić, rekao je voditelj njegove kampanje.

Pokazivanje glasačkog listića je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju.

"Svatko mora poštovati zakon", rekao je voditelj kampanje Dmitrij Razumkov u priopćenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu.

Visina kazne nije objavljena, no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara.

Zelenskij je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja.

Porošenko priznao poraz

Aktualni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju navečer je priznao pobjedu komičara Volodimira Zelenskija u drugom krugu predsjedničkih izbora 

Porošenko će predsjedničku dužnost predati Zelenskiju sljedećeg mjeseca, no rekao je da ne napušta politiku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.