Ukrajinac kaže da su ga Rusi mučili elektrošokovima: "Samo sam htio da prestane"

Jedna od soba u kojoj su, kako tvrde Ukrajinci, Rusi držali zatočene ukrajinske civile u Hersonu Screenshot: BBC

UKRAJINSKE vlasti istražuju lokacije u oslobođenom južnom gradu Hersonu na kojima su ruske okupacijske snage, sumnja se, mučile ukrajinske civile. Od oslobođenja Hersona i povlačenja ruskih snaga iz tog strateški važnog grada prošlo je više od dva tjedna, a ukrajinski istražitelji kažu da su pronašli pet soba za mučenje u gradu Hersonu i još četiri u okolnim mjestima. 

Ukrajinci navode da su Rusi civile zatočili, tukli, ispitivali, prijetili smrći te mučili elektrošokovima. Ukrajinska policija objavila je da su ruski vojnici počinili više od 460 ratnih zločina u okupiranim područjima Hersonske oblasti. Jedan od Ukrajinaca koje su Rusi mučili ispričao je što mu se dogodilo za Associated Press.

"Samo sam htio da prestane"

Kad je u kući Dmitra Biljija u kolovozu upalo desetak ruskih vojnika, 24-godišnjem policajcu dali su zastrašujuć izbor: neka preda pištolj ili će mu majka i brat zauvijek nestati. Dmitro je predao pištolj Rusima, a oni su ga potom odvukli iz njegova doma u južnom selu Čornobaivka u zatvor u grad Herson.

Kaže da su ga zaključali u malu ćeliju i mučili danima. Spojili su mu žice na genitalije i uši te mučili elektrošokovima. "Bio je to pakao u cijelom tijelu. Strašno me peklo, osjećao sam kao da mi krv vrije. Samo sam htio da prestane".

AP je razgovarao s još pet ljudi koji tvrde da su ih Rusi zatočili i mučili u Hersonu ili znaju za druge ljude koji su nestali te potom pretrpjeli mučenje. Rusija niječe da je počinila ratne zločine tijekom invazije na Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.