Ukinuta blokada Europskog parlamenta nakon terora u Strasbourgu

Foto: EPA

EUROPSKI zastupnici koji od utorka navečer nisu mogli napustiti zgradu Europskog parlamenta nakon krvave pucnjave na Božićnom sajmu u Strasbourgu počeli su napuštati zgradu u srijedu malo poslije 2.00 sata, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

>> Teror u Strasbourgu: Troje mrtvih, 11 ranjenih. Napadač satima bježi policiji

Predsjednik parlamenta Antonio Tajani oglasio je početak plana evakuacije u suradnji s francuskom policijom u 2.00 sata po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu.

U 3.00 sata su zaposlenici parlamenta, visoki dužnosnici i zastupnici uz pratnju policije autobusima i mini kombijima prevezeni u središte grada, izvijestio je AFP.

Zgrada EP-a je bila zatvorena od utorka navečer nakon pucnjave u središtu Strasbourga, nekoliko kilometara od europske ustanove koja je u sjevernom dijelu grada.

Dvadesetdevetogodišnji napadač čije je ime bilo na popisu osoba pod nadzorom sigurnosnih služba, otvorio je vatru oko 20.00 sati u povijesnoj gradskoj jezgri gdje se održavao tradicionalni Božićni sajam koji posjećuju milijuni turista iz čitavog svijeta.

Policija još traga za napadačem

Napadač, kojeg su ranili ophodni vojnici koji su sudjelovali u operaciji Straža, dao se u bijeg i policija je oko 3.00 sata još tragala za njim.

U znak solidarnosti, predsjednik parlamenta Tajani je do kraja vodio plenarnu sjednicu koja se završila u ponoć, kao što je bilo i planirano.

"Ovaj se parlament neće dati zastrašiti kriminalnim i terorističkim napadima. Nastavljamo s radom i snagom slobode i demokracije odgovaramo na teror", rekao je.

Odmah nakon pucnjave, pripadnici sigurnosne službe su stotine ljudi zaustavili na izlazu iz zgrade parlamenta i upozorili ih da se sklone.

U baru koji radi u zgradi parlamenta, zastupnici, europski povjerenici i članovi osoblja čitavu su večer čekali odobrenje za izlazak.

"Ja sam na sigurnom, ali moje su misli uz žrtve tog užasnog čina s kojima suosjećam. Živjela Francuska!", napisao je na Twitteru britanski eurozastupnik Charles Tannock, koji isto nije mogao izaći iz zgrade parlamenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.