Učiteljica očitala lekciju rasipnoj državi: Na digitalizaciji učionice uštedjela preko 100.000 kuna

Foto: Marlena Bogdanović / Index

NAKON što je Index pisao u učiteljici iz Tučepa koja je sama digitalizirala učionicu za 20.000 kuna uz pomoć roditelja koji su kupili tablete po 700 kuna, istražili smo koliko stoji digitalizacija škola u Hrvatskoj.

Naime, učiteljica Marlena Bogdanović otkrila nam je kako je ostala u šoku nakon poziva CARnetu da sazna koliko bi stajala digitalizacija njene učionice.

"Rekli su mi da za digitalizaciju jedne učionice treba 198.000 kuna, što znači da jedan tablet stoji oko 4500 kuna. Toliko će stajati taj plan digitalizacije za 150 škola koji se namjerava uvesti u narednih 10 godina i to je nenormalno skupo, a ne mora biti. Znači 198.000 kuna po učionici, a koliko ima učionica u 150 škola. Kako god, nema logike da dijete od 7 godina ima tako skup tablet.

Tad sam krenula sama tražiti dobavljače i našla sam jedva jednog koji je uspio od iste vrste nabaviti 20 njih i koštali su po komadu oko 100 eura. Sve ukupno je stajalo 20.000 kuna, roditelji su financirali tablete na koje smo preuzeli digitalne udžbenike koje imaju dvije izdavačke kuće", rekla je za Index učiteljica Bogdanović.

Iz CARNet-a koji provodi projekt "e-Škole:Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)", za Index su rekli kako je cijena manja od one koju je navela učiteljica pa tako kažu, digitalizacija po učionici stoji 114.101,00 kn (bez PDV-a), a cijena tableta je 2.151 kuna plus 55 kuna za zaštitu, također bez PDV-a.

Projekt e-škole provodi se od 2015. do 2022. godine


Projekt je, kako doznajemo, dio šireg programa e-Škole koji se provodi u razdoblju od 2015.-2022. godine, a provode ga u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje,  Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole koji se provodi od 2015.–2018. godine je 306.853.186 kn (oko 40 milijuna eura) i ona obuhvaća 150 škola tj. oko 10 posto škola u RH, od čega je EU financiranje 193.690.148 kuna (Europski fond za regionalni razvoj - EFRR) i 67.135.059 kuna (Europski socijalni fond - ESF) te nacionalno sufinanciranje  u iznosu od 46.027.977 kuna.

Osim pilot projekta sa 150 škola, program se sastoji i od velikog projekta koji se planira provoditi od 2019.-2022. na temelju rezultata pilot projekta, a u koji će biti uključeno ukupno 60 posto hrvatskih škola.

"Velikim projektom koji planiramo provoditi od 2018. do 2022. godine obuhvatilo bi se dodatnih 50 posto škola u RH za koji predviđamo da bi koštao dodatnih milijardu kuna. Obje faze projekta financiraju se većim dijelom (85%) iz strukturnih fondova Europske unije", rekao je za Index Goran Škvarč, koordinator informiranja i odnosa s javnošću CARneta.

Što se tiče pilot projekta, objasnio je kako se u svakoj od matičnih škola po dvije učionice opremaju se računalnom opremom na način da se oprema jedna interaktivna i jedna prezentacijska učionica. Nastavno i nenastavno osoblje opremljeno je uređajima za rad, adekvatno zahtjevima njihovih radnih mjesta – nastavnici prirodoslovnih predmeta hibridnim računalima, ostalo nastavno osoblje tablet računalima, ravnatelj, stručni suradnici i nastavnici područnih škola prijenosnim računalima, a administrativno osoblje stolnim računalima.

Otkrio nam je i cijene koje su postignute po provedenoj javnoj nabavi. Tako oprema jedne interaktivne učionice stoji 114.101,00 kuna (bez PDV-a).

Cjenik troškova digitalizacije po učionici prema javnoj nabavi

Oprema uključuje nabavku 30 tableta po cijeni od 2.151,00 kuna po jednom tabletu, nabavku 30 tipkovnica od ojih jedna stoji 114,00 kuna. Treba dodati i 30 zaštita za tablet (cijena po komadu 55,00 kuna), računalo za ugradnju na zid  stoji 5.162,00 kuna, monitor s funkcijom dodira 21.974,00 kuna, Sw za interaktivno upravljanje 3.240,00 kuna, kamera 250,00 kuna, zvučnik 988,00 kuna, kolica za punjenje 12.646,00 kuna, strujna letva 241,00 kuna.


Prezentacijska učionica pak ne uključuje tablete, tipkovnice, zaštite i kolica za punjenje, pa troškovi ukupno iznose 31.855,00 kn po učionici (bez PDV-a).

"Napominjemo da se radi o cijenama postignutima u lipnju 2015. godine. Nabavljeni tableti su
proizvođača Samsung model SM-P550 koji uključuje i Stilus olovku koja je bitna za razvoj grafomotorike kod učenika", kazao je Škvarč.

Navedeni troškovi, dodao je, ipak ne uključuju još i projektiranje i izgradnju lokalnih žičnih i bežičnih mreža škola, povezivanje škola na CARNet mrežu i Internet te provođenje svih ostalih aktivnosti i rezultata na pilot projektu e-Škole.

"Nabavljali smo opremu koja odgovara zahtjevima tehnologije"

Iz CARneta kažu kako su nabavljali opremu koja specifikacijama odgovora zahtjevima tehnologije i aplikacija koje će se na njoj koristiti.

"Sukladno navedenom nabavljeni su i tableti koji to mogu podržavati, a u cijenu je uključeno i 5 godišnje održavanje", kazao je Škvarč i dodao kako opći cilj programa e-Škole pridonosi  jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem  osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.


Tvrdi kako će škole uključene u pilot projekt biti opremljene najmodernijom informacijsko-
komunikacijskom tehnologijom te će im biti osiguran prikladan pristup Internetu i odgovarajuće e-usluge, a nastavno i nenastavno osoblje dobit će potrebnu edukaciju za optimalno korištenje dostupne tehnologije i digitalnih sadržaja koji će se razviti unutar projekta.

Svrha projekta, kaže, nije opremanje škola, već stvaranje digitalno zrelih škola koje će
razvijati digitalno kompetentne i istraživački nastrojene učenike, željne novih znanja i
prilagođene zahtjevima modernog obrazovanja i europskog tržišta rada.

Od 700 prijavljenih škola, odabrano 150 za pilot fazu

Podsjetio je , kako je u siječnju 2015. završio Javni poziv školama za sudjelovanje u projektu e-Škole na koji se javilo više od 700 zainteresiranih škola, nakon čega je odabrano 150 škola koje su se uključile u pilot projekt.

"Od 150 škola u pilot fazi, u ožujku je odabrano 20 škola koje su ušle u prvu fazu pilot projekta te je s njima u travnju potpisan ugovor o sudjelovanju u projektu. Preostalih 130 škola i njihovih osnivača ugovor je potpisalo u studenom 2015. U prosincu je u sklopu projekta potpisan Ugovor o izravnoj dodjeli sredstava za operaciju koja se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020." kažu u CARnetu.


U okviru inicijalne faze pilot projekta koja obuhvaća prvih 20 škola, na matičnim školama
uspostavljene su lokalne žične i bežične mreže, dok su u područnim školama postavljene
žične lokalne mreže.

"U svakoj od 20 matičnih škola po dvije učionice opremljene su računalnom opremom. Započele su pripremne aktivnosti za realizaciju izgradnje lokalnih mreža u preostalih 130 škola. Završen je postupak javne nabave usluga izrade projektne dokumentacije i stručnog nadzora izgradnje, temeljem kojeg će do kraja 2016. godine biti realizirana izgradnja lokalnih mreža 130 škola", rekao je na kraju Škvarč.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.