UAE postao prva arapska nacija čija je sonda uspješno dostigla Mars

Screenshot: YouTube

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI su jučer ispisali novo poglavlje u arapskoj povijesti.

Njihova robotska sonda Al Amal (u prijevodu: nada) je uspješno ušla u orbitu iznad Crvenog planeta, čime je počela dvogodišnja misija mapiranja i skupljanja podataka o Marsovoj klimi.

Spomenuta misija se prati s velikom pozornošću u ovoj maloj državi Perzijskog zaljeva, dosad poznatijoj po grandioznim neboderima usred pustinje nego znanstvenim dostignućima. Čak se i na ekranima u podnožju Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu, uživo emitiraju novosti i snimke iz njihove prve svemirske ekspedicije. Vlasti ne propuštaju ovaj pothvat iskoristiti i u turističkoj promociji. Tako svi putnici na lokalnim aerodromima također dobivaju "marsovski" pečat u putovnice. 

Ovo je prva od tri marsovske misije u nadolazećim tjednima. Kineski Tianwen-1 planira položiti vozilo blizu kratera zvanog Utopia Planitia u svibnju, dok NASA već idući tjedan kreće u istraživanje nekadašnjeg jezera na sjevernoj hemisferi planeta. Amerikanci smatraju da je to područje na kojem su najveće šanse za pronalazak tragova života ako je on uopće tamo ikad i postojao. U sklopu te potrage će prvi put iskušati robotski helikopter koji će služiti za nadzor istraživanja.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.