U Zimbabveu uginulo 11 mladih slonova, zarazili su se smrtonosnom bakterijom

Foto: EPA

NEDALEKO od najvećega nacionalnog parka Hwange u Zimbabveu u petak je pronađeno 11 uginulih mladih slonova koji su, kako se vjeruje, nastradali od posljedica zaraze smrtonosnom bakterijom, izvijestili su dužnosnici parka, odbacivši nagađanja o trovanju ovih životinja cijanidom.

Slučaj je privukao pozornost javnosti nakon što je u susjednoj Bocvani u lipnju prijavljen pomor više od 200 slonova.

"Tijekom sušne ljetne sezone hrane je malo, a populacija slonova je velika, pa se mladunčad uglavnom hrani bilo čime, a neke su biljke otrovne. Uzrok smrti mogla bi biti bakterijska infekcija, no to još moramo dokazati. Znanstvenici rade na tomu", rekao je glasnogovornik Nacionalnih parkova i uprave za zaštitu divljih životinja Zimbabvea Tinashe Farawo. 

Ne znaju koja bakterija

Glavni veterinar u administraciji Uprave nacionalnih parkova Zimbabvea dr. Columbus Chaitezvi je potvrdio kako je nakon preliminarnih testova ustanovljeno da su se slonovi zarazili smrtonosnom bakterijom dok su tragali za hranom koje nema dovoljno tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

"Zasad možemo reći da je u pitanju bakterijska infekcija, no još uvijek ne možemo sa sigurnošću kazati o kojoj je bakteriji riječ", kazao je Chaitezvi, potvrdivši da su uginuli slonovi imali između pet i šest godina.

Krivolov sigurno nije

Krivolov je isključen kao razlog smrti jer su slonovi pronađeni s kljovama. Posljednjih su godina lovokradice otrovale desetke slonova zbog kljova koje prodaju na ilegalan način.

Istraga će pokazati i postoji li povezanost s uginućem 275 slonova u susjednoj Bocvani u lipnju. Bocvana ima najveću populaciju slonova na svijetu - oko 156.000, a Zimbabve je na drugome mjestu s oko 85.000 životinja. 

Vlasti Zimbabvea žele dopustiti prodaju svojih slonova stranim zoološkim vrtovima kako bi se u zemlji 'razrijedila' njihova populacija i da bi se prikupila sredstva za zaštitu slonova koji ostaju u Africi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.