U Vinkovcima ugostitelji zbog prosvjeda zatvorili svoje lokale

U VINKOVCIMA se jutros nije mogla popiti ni kava, a glavi razlog je prosvjed protiv Vladina zakona o zabrani pušenja. Naime, ugostitelji u tom gradu odlučili su se na jedan dan zatvoriti svoje lokale te na taj način izraziti nezadovoljstvo odlukom Sanaderove vlade.

Zatvorili vrata

Štoviše, neće se sve završiti zatvaranjem vrata, jer će se od 11 do 13 sati održati i prosvjedni skup na središnjem trgu u Vinkovcima. Naime, zahtjevi ugostitelja u Vinkovcima poznati su od prije jer su na sastanku Ceha ugostitelja u Zagrebu zatražili da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima pušiti ili ne, i to ako su manji od 50 četvornih metara.

Prema dosadašnjim procjenama u Hrvatskoj je do sada zatvoreno pedesetak lokala. Svi ugostitelji osjećaju pad prometa i pribojavaju se završetka ljetne sezone. Ugostitelji predviđaju kako će tek s prvim jesenskim kišama osjetiti pravi utjecaj zakona koji je progurao ministar zdravstva Darko Milinović s obzirom da ih iznad vode zasad drže ljetne terase na kojima je cigareta uz kavu i dalje dozvoljena.

Peticijom protiv Zakona

Ceh ugostitelja i ugostiteljskih djelatnika Hrvatske obrtničke komore predlaže prilagodbu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a u tu svrhu organizirano je potpisivanje peticije. Jedan je od prijedloga je da tehničke uvjete za prostorije za pušenje treba definirati posebnim propisima kao pravilnik, ali ne kao zakon.

M.M.
Foto: Srećko Niketić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.