U Tajlandu 25 mrtvih, uvodi se policijski sat



TAJLANDSKI premijer upozorio je da je u glavnom gradu Bangkoku u porastu nasilje i natuknuo da bi tamo mogao biti uveden policijski sat čiji bi cilj bio spriječiti eskalaciju sukoba u kojima je poginulo preko 25 ljudi.

Danas se iznad grada mogao vidjeti gusti stup crnog dima, jer se prosvjednici koji se sukobljavaju s policijom zapalili gume koje službe kao barikade. Na drugom mjestu su benzinom polili i zapalili policijsku prometnu postaju.

Policijski sat

Otkad je u četvrtak počela velika operacija vojske za kontroliranjem prosvjednika, izbili su sukobi u kojima je poginulo najmanje 25 osoba. Većina sukoba događa se između glavnog prosvjedničkog kampa, koji se nalazi u središtu jedne od gradskih trgovačkih četvrti i ostatka prostora koji su blokirali policija i vojska.

"Općenito, smatram da je najbolji način za izbjeći daljnje gubitke prekid prosvjeda. Prosvjedi stvaraju uvjete za nastanak nasilja. U ovom trenutku shvaćamo da uloga naoružanih grupa raste iz dana u dan", rekao je premijer Abhisit Vejjajiva. Dodao je kako se njegov zamjenik nalazi s vojskom kako bi se dogovorio oko eventualnog policijskog sata. Škole sutra neće održati nastavu, a moguće je da će ta situacija potrajati.

Jučer su vojnici blokirali velike ceste i postavili obavijesti "Zona otvorenog pucanja", a prosvjednici su im odgovorili rudimentarnim projektilima. Vojnici su nekoliko puta pucali na gomilu, a samo u zadnjih nekoliko dana poginulo je 25 ljudi.

Najmanje 54 ubijena

Od početka prosvjeda, poginulo je ukupno 54 osobe, a preko 1.6000 ih je ranjeno. Ipak, otkad je vojska oklopnim vozilima u četvrtak pokušala uspostaviti kordon prema prosvjednicima, došlo je do najgorih sukoba.

Prošli se tjedan činilo da je kriza pred samim krajem, nakon što je Abhisit pristao raspisati prijevremene izbore za studeni i raspustiti parlament u rujnu. Prosvjednici su pak imali još ozbiljnije zahtjeve, kao što je dovođenje premijera i njegovog zamjenika pred sud.

Prosvjednici, okupljeni pod imenom "crvenokošuljaši", uglavnom su iz ruralnih krajeva, i podržavaju svrgnutog premijera Thaksina Shinawatru, koji prosvjede i financira iz Crne Gore, gdje je dobio državljanstvo. Crvenokošuljaši tvrde da je Abhisit predstavnik društvene elite koju nije briga za dobrobit zemlje.

Vojska je ustvrdila da je kordon učinkovit, i da je prepolovio broj ljudi koji još uvijek sudjeluju u prosvjedima. Ipak, oko 5.000 odvažnih još se uvijek drži i mnogi se pitaju može li cijeli slučaj završiti drukčije nego krvoprolićem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.