U svibnju godišnji pad potrošačkih cijena od 1,8 posto

Foto: 123rf

GODIŠNJA stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju je uz blago ubrzanje pada bila na razini od -1,8% u odnosu na godišnji pad od 1,7% u travnju.

Pad cijena na godišnjoj razini potaknut je padom u kategoriji prijevoza (7,7%) koji je podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (13,5%). Dodatno, negativan doprinos kretanju cijena došao je i od nižih cijena hrane koji u strukturi indeksa potrošačkih cijena čine 25,12%, a zabilježen je godišnji pad cijena od 0,6%. Pad cijena bilježi i kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (3,3%) koja u strukturi indeksa potrošačkih cijena čini 17,05%, potaknut padom cijena plina od 20,3%.

Nadalje, kategorije obrazovanja, komunikacija i rekreacije i kulture također su zabilježile godišnji pad koji redom iznosi 0,9%, 3,3% te 1,4%. Snažniji pad cijena zaustavljen je godišnjim rastom cijena u kategoriji zdravstva (1,1%) te restorana i hotela (1%).


Kad iz indeksa potrošačkih cijena isključimo volatilne komponente cijena energije i prehrane koje u košarici potrošačkih cijena čine preko 55%, temeljna godišnja stopa inflacije u svibnju bilježi godišnji rast od 0,1%.

Ne očekuje se snažniji rast cijena

Na mjesečnoj je razini zabilježen rast potrošačkih cijena za 0,2%. Rastu cijena na mjesečnoj razini ponajviše je pridonio rast cijena hrane i bezalkoholnih pića od 1% podržan rastom cijena hrane od 1,1%. Dodatno mjesečni rast cijena bilježe i cijene prijevoza (1%) podržane rastom cijena u zračnom prijevozu (2,9%) te mjesečnim rastom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (1,9%).

"I u nastavku godine uz uvezene deflatorne pritiske, izostanak inflatornih pritisaka trebao bi biti dodatno podržan i administrativnim smanjenjem cijene plina od 1. travnja, što će biti vidljivo u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Snažnije inflatorne pritiske za sad ne očekujemo ni od strane domaće potražnje budući da je ona još uvijek potisnuta nedovoljnim oporavkom tržišta rada. S druge strane, očekivani porast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (prema kraju godine) uz bazni učinak mogao bi ublažiti deflacijske pritiske", prognoziraju analitičari RBA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.