U samoubilačkom napadu u Pakistanu najmanje 65 mrtvih: Većina žrtava žene i djeca, meta bili kršćani

Foto: Hina

U SAMOUBILAČKOM bombaškom napadu blizu gradskog parka u pakistanskom Lahoreu smrtno je stradalo najmanje 65 ljudi, objavila je policija. Ranjeno je oko 300 osoba.

Eksplozija je odjeknula u parkirališnoj zoni blizu ulaznih vrata parka Gulšan el Ikbal, u neposrednoj blizini dječjih ljuljački.

"Najmanje je 38 osoba ubijeno, a više od stotinu je ozlijeđeno", rekao je policijski dužnosnik Mustansar Feroz za Reuters nedugo nakon eksplozije.Međutim, broj mrtvi nastavio je rasti. Većina ubijenih i ranjenih su žene i djeca.

Sve bolnice u okolici su pune. Jedan svjedok rekao je kako je nakon eksplozije nastao potpuni kaos, a brojna djeca bila su odvojena od roditelja. Svi su bježali iz prepunog parka što je dovelo do stampeda.

Odgovornost za napad preuzela je talibanska frakcija Jamaat-ul-Ahrar, koja tvrdi da je bombaški napad bio usmjeren na pakistansku kršćansku manjinu. "Meta napada bili su kršćani. Želimo poslati poruku premijeru Nawazu Sharifu da smo ušli u Lahore. On može činiti što želi ali neće nas zaustaviti. Naši bombaši samoubojice nastavit će s napadima", rekao je glasnogovornik frakcije Ehsanullah Ehsan, prenosi Reuters.

Kršćani su sve češće meta

U studenom 2014. u talibanskom samobilačkom atentatu u Vagahu, pograničnom mjestu s Indijom, ubijeno je više od 50 osoba. Posljednjih godina crkve su na meti napada u Lahoreu, uporištu premijera Navaza Šarifa u pokrajini Pandžab. U Pakistanu oružane islamističke skupine napadaju kršćansku manjinu koja predstavlja oko 2 posto stanovništva te većinski muslimansko sunitske zemlje s gotovo 200 milijuna stanovnika.


Neki kršćani su također optuženi zbog uvrede islama, što je zločin kažnjiv i smrtnom kaznom u Pakistanu prema spornom zakonu o kleveti.

U nedjelju je policija suzavcem rastjerala prosvjed u Ravalpinidju oko 25.000 pobornika Mumtaza Kadrija, islamista koji je pogubljen u veljači jer je 2011. ubio guvernera Pendžaba Salmana Tasera.

Mumtaz Kadri je priznao ubojstvo i rekao da se želio osvetiti Salmanu Taseru, političaru koji je branio Asiju Bibi, kršćanku osuđenu na smrt zbog klevete. Informativni kanali nisu prenosili prosvjed u Ravalpindiju, mediji su izloženi sve većoj cenzuri države koja ne želi izvještavati o tom tipu prosvjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.