U Rijeci proslavljen pravoslavni Badnjak

Ilustracija: Goran Kovačić/PIXSELL

UZ podjelu posne hrane u Rijeci je na Koblerovom trgu danas, 11. put, obilježen Badnjak za pravoslavne vjernike koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Nastupio je zbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Viškova, a proslava je nastavljena uz tradicionalno kolo. Podijeljeno je 1500 porcija posne hrane, i to bakalar na gulaš, pržene lignje i oslić na žaru, uz čašu vina za svakog sudionika.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Rijeku Mile Opačić izjavio je novinarima kako je tradicija javne proslave Badnjaka po julijanskom kalendaru u Rijeci pokrenuta 2010. godine. Ovogodišnja proslava je jedanaesta, s obzirom na to da su protekle dvije godine okupljanja izostala zbog epidemioloških mjera.

Na proslavu su stigli zamjenici gradonačelnika

Među ostalim sudionicima i gostima proslave, na Koblerovom trgu bili su zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.

Obilježavanje Badnjaka za pravoslavne vjernike u Rijeci počelo je jutros svetom liturgijom u hramu svetog Nikolaja, a večernje bogosluženje i tradicionalno paljenje Badnjaka održat će se u hramu svetog Georgija na Sušaku.

Proslava se održava u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, SKD-a Prosvjeta pododbora Rijeka i Viškovo te Zajednice Srba Rijeka, uz podršku Srpske pravoslavne crkvene općine u Rijeci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.