DESET NAJVEĆIH U pekarskom biznisu vrte se milijarde, evo tko su ključni igrači

Foto: Dubravica, Mlinar

U PEKARSKOM biznisu vrte se milijarde kuna, rastu prihodi i broj zaposlenih. Fina je početkom godine objavila skupne prihode pekarske i slastičarske djelatnosti: u 2015. iznosili su 4,1 milijardu kuna.

Provjerili smo kako su poslovali u 2016. i gotovo svim najvećim igračima u ovom biznisu prihodi su rasli, pokazuju podaci s Poslovni.hr.

Na vrhu je i dalje Mlinar, pekarska tvrtka koja je doživjela snažnu ekspanziju od 2009. od kada ju je od Agrokora preuzeo Mato Škojo. Uz stotine prodavaonica u Hrvatskoj, Mlinar posluje i u regiji. Hvali se da ima poslovnice u Münchenu, Dubaiju i Australiji.



Prihod Mlinara premašio pola milijarde kuna

Lani je prihod Mlinara skočio za dvadeset posto i premašio brojku od pola milijarde kuna. U 2016. zabilježio je prihod od 528,9 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 58,4 milijuna kuna. Tvrtka ima 1.491 zaposlenika.

Dvostruko manji prihod od Mlinara ima njegov najbliži konkurent Pan-pek. No i njima je prihod u 2016. narastao za 4 posto, na 217 milijuna kuna. Dobit im je četiri milijuna manja nego godinu ranije i iznosila je 30 milijuna kuna. Ova tvrtka u vlasništvu Ivana Paraća i Vinka Čilaša ima 585 zaposlenih.


Na trećem i četvrtom mjestu su zagrebačke pekare Klara i splitska Babić pekara, obje tvrtke zabilježile su blagi pad prihoda. Klari je prihod pao za 0,6 posto, na 170,6 milijuna kuna, a Babiću tek 0,1 posto.

Klara je i jedina tvrtka koja posluje s gubitkom od 0,9 milijuna kuna, koji je manji nego godinu ranije. Najveći dioničar Klare je Dragica Plodinec, a tvrtka zapošljava 710 ljudi.

Na petom mjestu je Pik d.d., riječka tvrtka koja je ovdje uvrštena iako im proizvodnja pekarskih proizvoda, slastica i tjestenine nije jedna djelatnost, bave se i preradom mlijeka. Prihodi su im pali za dvadesetak milijuna kuna, na 130 milijuna kuna.

Dubravici i Bobisu rasli prihodi



Pekari Dubravica porastao je prihod za 7 posto, na 126,5 milijuna kuna. Dobit ove tvrtke u vlasništvu obitelji Mikelec narasla je za dva milijuna kuna na 20,1 milijun kuna. Zapošljavaju 420 ljudi, nedavno su otvorili trideset i petu prodavaonicu u zagrebačkom kvartu Špansko.

Splitski Bobis uprihodio je 116 milijuna kuna, što je 15 posto više nego godinu ranije. Narasla im je i dobit na 1,3 milijuna kuna, a zapošljavaju 551 osobu. Tvrtka je u vlasništvu Joška Svaguše i Tomislava Mamića (Tommy).

Na začelju ljestvice deset najvećih u pekarskom biznisu smjestili su se Radnik Opatija (prihod 113,5 milijuna kuna), Jedinstvo iz Labina (92 milijuna kuna) i Pekar Tomo iz Vinkovaca (69,7 milijuna kuna).
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.