U Parizu organiziran veliki protiv antisemitizma, hodao i politički vrh

Veliki marš organiziran pod nazivom "Za Republiku, protiv antisemitizma" održan je danas u Parizu kao odgovor na niz neprijateljskih činova prema Židovima u svijetu, nakon Hamasovog pokolja u Izraelu 7. listopada i kasnijeg izraelskog bombardiranja Gaze. Marš građana održan je na poziv predsjednice donjeg doma parlamenta Yaël Braun-Pivet i predsjednika Senata Gérarda Larchera. Premda francuski predsjednik Macron ne sudjeluje u ovome maršu, rekao je da je ondje bio "u mislima".

"Za Republiku, protiv antisemitizma" - iza toga transparenta hodali su predsjednici dvaju domova u istoj povorci, premijerka Elisabeth Borne, čiji je otac Židov, bivši francuski predsjednici François Hollande i Nicolas Sarkozy te nekadašnji šefovi vlada.

Sudjelovala i radikalna desnica

"Kontroverze ne smiju uništiti ovu inicijativu bez presedana", rekla je Braun-Pivet hodajući na čelu povorke. Ona je posebno istaknula prisutnost čelnika krajnje desno orijentiranih stranaka, poput Marine Le Pen iz Nacionalnog skupa (RN) i Erica Zemmoura iz Rekonkviste. "Mi smo točno ondje gdje trebamo biti", odgovorila je na to Marine Le Pen.

Skupina aktivista lijevo orijentirane židovske organizacije Golem nakratko se pokušala suprotstaviti njezinom sudjelovanju, no u tomu ih je spriječila policija. Dio francuske radikalne ljevice najavio je bojkot događaja zbog prisutnosti predstavnika krajnje desnice.

Uoči marša Emmanuel Macron je u pismu Francuzima objavljenom u listu Le Parisien osudio "nepodnošljivo oživljavanje pojačanog antisemitizma". "Bez obzira na to radi li se o vjerskom ili društvenom antisemitizmu, onome utemeljenom na identitetu ili rasi, on je uvijek onakav kakvim ga je Émile Zola opisao: odvratan", napisao je Macron pozvavši na jedinstvo Francuske.

"Borba protiv antisemitizma nikad nas ne smije podijeliti", istaknuo je. "Francuska koje se naši židovski sugrađani boje nije Francuska", napisao je francuski predsjednik. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.