U Melbourneu građani sve više napadaju policiju zbog provođenja karantene

Foto: Epa

VLASTI australskog grada Melbournea upozorile su na "opasan" porast građana koji se, ponekad i nasilno, odupiru mjerama karantene.

U jednom takvom slučaju žena je nekoliko puta lupala glavom policajke o pod, piše BBC.

Vlasti su povećale novčane kazne za opetovano kršenje mjere ograničenja dok Melbourne prolazi kroz drugi val pandemije covida-19. Prošloga mjeseca, u saveznoj državi Victoriji zabilježeno je više od 9000 slučajeva zaraze. Do sada su u Australiji od komplikacija povezanih s covidom-19 umrle 232 osobe.

Obavezno nošenje zaštitnih maski

Melbourne je nedavno uveo obavezno nošenje zaštitnih maski i zamolio građane da što više vremena borave u svojim domovima. No, vlasti navode kako mnogi građani krše pravila i da neki od njih smatraju da su "iznad zakona".

Pripadnici Suverenog građanskog pokreta, čija ideja potiče iz Sjedinjenih Država, obično ne vjeruju u legitimitet svoje vlade, tvrdeći da ona uskraćuje njihova prava.

Voditelj policije Shane Patton rekao je kako napad na policajku pokazuje s kakvim se sve izazovima susreće policija, dodajući da su neki građani "mamili" policiju na kontrolnim točkama, a zatim odbijali dati svoje podatke.

Mjere u Melbourneu

"Većina građana Victorije djeluje ispravno, nema sumnje u to“, rekao je Daniel Andrews, premijer Victorije.

"No, postoji manjina koja svjesno – ne slučajno, već svjesno - radi pogrešnu stvar i tako riskira živote drugih ljudi", dodao je.

Policija je sprovela nasumične provjere osoba zaraženih covidom-19 i otkrila da od 3000 njih više od 800 nije poštivalo mjere samoizolacije.

Danas je državna vlada povećala novčanu kaznu za opetovano kršenje karantene s 1652 na 5000 australskih dolara.

Pod trenutnim mjerama ograničenja, građani Melbournea smiju napuštati domove samo zbog odlaska u trgovinu, vježbanja ili pružanja nužne medicinske skrbi. Stanovnici mogu ići u kupovinu ili vježbati unutar 5 km od svog doma, i to ne duže od jednog sata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.