U Kini rijedak prosvjed protiv "diktatora Xi Jinpinga". Uhićena jedna osoba

Screenshot: Twitter

NAJMANJE jedna osoba uhićena je u Pekingu u rijetkom prosvjedu protiv kineskog vodstva i "diktatora Xi Jinpinga", kako je u prosvjedu navedeno, a do rijetke situacije došlo je samo tri dana uoči početka velikog kongresa kineske vladajuće stranke. 

Tri dana uoči Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu, koji se održava tek svakih pet godina, danas je osvanuo transparent u neobičnoj prosvjednoj akciji na mostu Sitong u gradskoj četvrti Haidian.

"Trebamo hranu, a ne covid-testove"

"Trebamo hranu, a ne covid-testove. Želimo slobodu, a ne zatvaranja", pisalo je na transparentu u očitoj kritici kineske politike "zero covid".

"Želimo dostojanstvo, a ne laži. Trebaju nam reforme, a ne kulturna revolucija", nastavak je poruke napisane na bijelom transparentu crvenim slovima. "Želimo glasati, a ne vođu. Nemojte biti robovi, budite građani", zaključeno je. 

Pušten je i dim koji je skrenuo pažnju na prosvjednu akciju na prometnom raskrižju. Preko megafona se orilo: "Svrgnite diktatora Xi Jinpinga", pokazuje videosnimka na društvenim mrežama.

Policija privela jednu osobu

Uočeno je kako je policija privela jednu osobu, dok je transparent uklonjen.

Stranački kongres u Velikoj dvorani naroda, koji će trajati tjedan dana, održava se pod velikim mjerama sigurnosti. Mobiliziran je velik kontingent policajaca. 

Tisuće članova kvartovskih odbora, s crvenim trakama na rukama, također kontroliraju stambene četvrti. 

Nakon prosvjedne akcije blokirana je pretraga pojma "most Sitong" na Weibu, kineskoj društvenoj mreži. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.