U Kini predstavljen prototip novog vlaka, vozit će 620 km/h

Foto: screenshot YouTube

KINA je predstavila prototip novog superbrzog magnetskog vlaka koji može doseći brzinu od 620 kilometara na sat. Vlak koristi tehnologiju visokotemperaturnih supravodiča zbog koje stvara dojam da lebdi iznad tračnica.

Prototip dug 21 metar je predstavljen 13. siječnja u gradu Chengdu u provinciji Sichuan. Sagrađeno je i 165 metara tračnica na kojima je demonstrirano kako će izgledati vožnja novim vlakom, piše kineska agencija Xinhua.

Iako je prototip dizajniran da dosegne maksimalnu brzinu od 620 km/h, inženjeri koji su ga osmislili žele tu granicu pomaknuti na 800 km/h, piše South China Morning Post.

Profesor He Chuan novinarima je rekao da bi vlak mogao biti operativan u idućih tri do deset godina.

"Sichuan je bogat rezervama rijetkih elemenata, što bi moglo biti vrlo korisno za izgradnju magnetnih tračnica, a to bi moglo ubrzati razvoj vlaka", kazao je He Chuan, prenosi CNN.

Inženjer iz razvojnog tima, Wu Zili, za novinare je rekao da bi izgradnja pruge za novi vlak koštala oko 40 milijuna američkih dolara, što je za oko trećinu skuplje od pruge za sadašnje superbrze vlakove, a ta razlika bi se lako nadoknadila ako novi vlak uđe u masovnu upotrebu. 

Kina ima najveću mrežu tračnica za superbrze vlakove, dugu 37 tisuća kilometara, kao i najbrži komercijali vlak - šangajski Maglev. Počeo je voziti 2003. godine, a maksimalna brzina mu je 431 km/h.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.