U Irskoj velik broj cijepljenih, bolnice se ipak pune i uvode se strože mjere

U IRSKOJ se od četvrtka uvodi ponoćni policijski sat u barovima, restoranima i noćnim klubovima, najavio je premijer Micheal Martin.

Martin je prilikom predstavljanja novih mjera rekao da ga duboko brine porast novih slučajeva zaraze covidom-19 u zemlji.

Ponovno se uvodi preporuka rada od kuće i šira uporaba covid-propusnica koje će sada građani morati imati ako žele ići u kazališta ili kina, piše CNN.

Visoka stopa procijepljenosti

Irska ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u Europi - cijepljeno je 89.1% stanovnika starijih od 12 godina. No, dodatnu ili booster dozu mogu dobiti samo stariji od 60 godina, zdravstveni djelatnici i oni sa zdravstvenim problemima.

Irska je u petak zabilježila 5483 nove infekcije, što je najveći broj novih slučajeva od siječnja. Stopa smrtnosti i dalje je daleko niža nego tijekom vrhunca u siječnju, ali se broj umrlih sve više povećava.

Jedna od glavnih bolnica u Dublinu, bolnica Mater, u ponedjeljak je popunila intenzivne odjele te se sada pacijenti stavljaju na respirator izvan tih odjela.

"Ponovno uvođenje mjera pokazuje da život s covidom nije održiv"

No, nova pravila naišla su na neodobravanje u cijelom ugostiteljskom sektoru, posebice među vlasnicima noćnih klubova koji su se ponovno otvorili tek prošlog mjeseca nakon što nisu radili od ožujka 2020.

Irsko udruženje vinara (VFI) navodi u priopćenju da je taj potez "vrlo razočaravajuća mjera za mnoge pubove i noćne klubove koji rade do kasno u noć, od kojih će mnogi biti prisiljeni ponovno zatvoriti svoja vrata samo tri tjedna nakon njihova ponovnog otvaranja".

Adrian Cummins, izvršni direktor Udruženja restorana Irske (RAI), rekao je da s obzirom na visoku stopu procijepljenosti "ponovno uvođenje mjera u ugostiteljstvu pokazuje da život s covidom nije održiv u Irskoj".

Irska se pridružuje sve većem broju zemalja Europske unije koje tijekom zimskih mjeseci uvode strože mjere. Austrija je u ponedjeljak uvela karantenu za necijepljene, dok njemačka vlada nastoji uvesti dodatne mjere za one građane koji se nisu cijepili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.